Ученици от Стара Загора и Чирпан провеждат часове по щастие

Деца от Второ основно училище "Петко Славейков", Средно училище "Максим Горки", Начално училище "Димитър Благоев" в Стара Загора и Средно училище "Пейо Яворов" - Чирпан участваха в забавни и образователни игри със състезателен характер.

Те се проведоха в препълнената зала на Регионална библиотека "Захарий Княжески". Отборите: "Чебурашка", "Щастливковци", "Усмивките" и "Звездите", бяха бурно подкрепяни от съучениците им.

Състезанието е в рамките на часовете по щастие, които се провеждат по програма „Дъга“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на Фондация „Велукс“. Проектът се изпълнява от Клуб "Отворено общество" - Стара Загора от 2015 до 2017 г.

Часовете по щастие се водят от утвърдени специалисти по програма за позитивно мислене и действия.

"Това, което искаме да постигнем в днешния ден, е да дадем възможност на децата да се чувствам свободни и да изразят своето щастие чрез преживяването на игри със състезателен характер. Едната от игрите е "Колко щастие бих си купил за 100 лева?". Това ще провокира възможността всички деца да бъдат спонтанни, да реагират по начина, по който искат, и да разберем какво е щастието за тях, а не възрастните да им формулираме дефиниции" - обясни детският психолог Минчо Николов.

Неформалното образование за щастие има за цел да подпомогне училището да възпитава добри хора, на добри обноски, които ценят щастието и човешките ценности.

"От миналата година деца от Начално училище "Димитър Благоев" участват в този проект. За тях това наистина е часът на щастието. Изключително са доволни, имаха изяви заедно със своите родители, с класните ръководители и с двамата психолози, които участват като водещи на часовете по щастие. Тези часове протичат забавно за тях. В тях те се учат на добри обноски, на вежливо отношение един към друг, на приятелство, на взаимопомощ, на всички човешки добродетели. Това са проекти против агресията. Всички измислени документи и програми няма как да помогнат в училище да няма агресия, но тези часове успяват да постигнат това" - каза директорът на училището Жана Минчева.

"Всеки има нужда да бъде изслушан, да бъде разбран. Всеки иска да се изяви и да покаже онези неща, които го вълнуват. Когато това не се случва, агресията е налична и при малки, и при големи. Много често задържаме процесите и емоциите. Още от деца сме чували да ни казват: "Не е мъжко да се плаче, ти си мъжко момиче...", и когато никой не ни казва какво да правим с тези емоции, по какъв начин да ги преживеем, те се трансформират и преобразуват най-често в агресия. После се чудим защо се е случило. Изводът е, че не сме общували достатъчно с децата си. Не сме им дали възможност да покажат себе си, да изразят своите преживявания и да мислят. Това е нашата задача и това се опитваме да направим. Децата да се себеизявят и да бъдат щастливи" - каза още психологът Минчо Николов.

Малките ученици обявиха, че важно е не кой ще спечели в едно състезание, а да се забавляват и да научават нещо ново, защото това ги прави щастливи.

mincho nikolov

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема