новородено бебе

Липсата на подкрепа от най-близките е причината майка да изостави детето си

Раждаемостта намалява, сочат наблюденията на лекарите в Акушеро-гинекологичния комплекс при Университетската болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. През 2017 година новородените в болницата са 1313. От началото на 2018 до сега там са се родили 735 бебета.

Не малка част от тях са недоносени, уточни ас. д-р Веселина Цанкова, акушер-гинеколог в АГ-комплекса в Стара Загора. Недоносените деца, родени в Университетската болница в Стара Загора през 2018 г. (до 12 август) са 123. Ражданията по нормален неоперативен начин са 429. С цезарово сечение са родени 42% от бебетата - 306. д-р Веселина Цанкова обяснява този висок процент с нивото на болницата – тя е трето ниво, поема пациенти от цяла Югоизточна България – до Бургас, Сливен, Казанлък, Чирпан и други общини.

В Стара Загора има и две частни болници, които приемат родилки. В Многопрофилна болница за активно лечение „НиаМед” през 2017 година са се родили 553 бебета, което е с 27 повече спрямо предходната година. Други 505 бебета са дошли на бял свят в болница „Тракия” през 2017 г.

Тенденцията показва, че се увеличават семействата с репродуктивни проблеми и не малко от новородените деца са заченати инвитро. До момента в Стара Загора са се родили 28 двойки близнаци, а при едно раждане има три бебета. За наша радост и за радост на неонатолозите, децата са добре. Проблем е имало при майката на тризнаците, но всичко е приключило успешно и майката се радва на трите дечица, които бяха изписани през тази седмица.

Радващо за екипа на АГ-комплекса е, че през тази година няма изоставено дете преди то да бъде изписано, което назад в години не е било изключение при родилките от ромски произход. Много е добро сътрудничеството и взаимодействието между майчиното и детското здравеопазване, Здравно-консултативния център и Центъра за ранно детско развитие, с цел да не бъдат изоставяни деца – коментира д-р Веселина Цанкова. Превантивно по темата работят психолози на свободна практика.

Когато се случва изоставяне на децата, много често основният фактор е липсата на подкрепа от партньора и липса на подкрепа от цялата фамилия. Родителите не подкрепят оставянето на детето, но се принудени да направят това – разказва Иван Димитров, психолог и фамилен терапевт. Понякога детето не е желано не толкова от майката, колкото от околните и това много често е причината за изоставянето на деца. На процеса силно влияе и начинът, по който живеят много хора в България. Страната има едно традиционно общество, но и много ранни бракове, като всичко това се съчетава често с неподходящ избор на партньори. Тези бракове се разпадат много бързо и така се стига до една абсолютна невъзможност една самотна майка да се грижи за дете – казва Иван Димитров.

Има немалко социални услуги, които оказват превантивна подкрепа, но те не са достатъчни – коментира Иван Димитров. „При тези социални услуги се работи с цялата фамилия най-често точно, за да се мобилизират максимално всички ресурси, така че някой от близките да помогне и да се предотвратят и решат някои конфликти. Много често възниква съмнението дали това дете е от съпруга, което поражда вражда между цели две фамилии. Аз съм по-скоро на мнението, че тези услуги са твърде малко в България. Виждал съм в чужбина колко широка е тази мрежа и то не от една услуга – те са взаимно свързани в система. В България когато се създаде по някакъв проект нещо добро, то е за определен период. След това финансирането свършва, държавата не винаги го подкрепя, хората карат на мускули, докато издържат и след това всичко се проваля” – споделя психологът.

Възможността да се предотврати изоставянето на дете и това, което наричаме превенция на изоставянето, никога не може да бъде висок процентът и никъде по света не е висок, уточнява Иван Димитров.

Наблюдава тенденция млади семейства, които имат по-големи изисквания към живота си и развитието на децата си, да търсят консултации при психолог, относно това какво е да си родител и как да бъдеш още по-добър в тази социална и семейна роля.

От началото на 2018 г. до 12 август в Университетската болница в Стара Загора са се родили 735 бебета

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема