Онколозите в Стара Загора започнаха символични протести

Символични протести започнаха медиците от Онкологичния комплексен център в Стара Загора от 15 май, заради готвените промени в законодателството, които предвиждат специализираните онкоболници да се слеят с многопрофилните болници за активно лечение. По време на сутрешната почивка излязоха почти всички лекари и сестри, освен тези, които оказват неотложна помощ на пациентите. По думите на управителя д-р Петьо Чилингиров хронично болните пациенти се нуждаят от специфично лечение.

д-р Петьо Чилингиров Без да посещават други болници в онкологичния център те получават диагностика, лечение, проследяване на заболяването през годините. Осигурена е и психологическа подкрепа за близките им. При евентуално сливане с Университетската болница някои от тези дейности могат да отпаднат, а лечението ще става по-бавно.

Мотивите, че ще се съкрати част от административния персонал също не са приемливи. 7 човека изпълняват тези функции от 220-те работещи в онкологичния център. Не виждам нужда от съкращения, категоричен бе д-р Петьо Чилингиров.

От синдикатите увериха, че са готови да преместят протеста пред Министерството на здравеопазването, ако се наложи. Над 250 пациенти са се подписали в подписката против сливането на онкологичния център с университетската болница. Средно на ден през различните кабинети преминават по 300 пациенти.

infoz autor Анна Турлакова, www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема