В знак на протест трактори и комбайни зареждаха демонстративно на бензиностанция в Стара Загора

В 9:00 часа на 24 юли на бензиностанция на южния изход на Стара Загора се образува километрична опашка. Няколкостотин комбайни и трактори се включиха в националното демонстративно зареждане на гориво. Земеделските стопани са категорично против прилагането на наредбата на финансовото министерство.

protest zarnoproizvoditeliСпоред нея те трябва да инсталират фискално устройство и нивомер за всеки резервоар в стопанствата си. Цената е между 15 000 и 18 000 лева. Фермерите смятат, че тази мярка за борба с контрабандата на горива е неефективна и цели да облагодетелства определени фирми.

"Консумацията на гориво в земеделския сектор е 300 млн. литра. При закупуването на едро разликата в цената достига 30 стотинки, което прави 100 млн. лева. Явно, че тази наредба не е направена да се бори с контрабандата на гориво, а някой да прави пари на гърба на земеделските производители" - каза Радослав Христов, член на Управителния съвет на Тракийски съюз на зърнопроизводителите.

Той заяви, че монтирането на фискални устройства в земеделските стопанства е прецедент в Европейския съюз. Радослав Христов е категоричен, че фермерите не могат да спекулират с горивата, защото те са с платен акциз и ДДС.

"Ние не сме против държавата да се бори с контрабандата на гориво, но сме против това някой да ни налага такова неоснователно финансово бреме. Това е мярка, която няма да доведе до никакви приходи в бюджета. Българската петролна и газова асоциация, която е лобист № 1 за тази поправка в наредбата, на среща с нас нейни представители също заявиха, че превенцията срещу контрабандата трябва да се води за производители и вносители на гориво, които се броят на двете ни ръце. Държавата много добре знае кои са и какви са пропуските им" - коментира още Радослав Христов.

Поставянето на фискално устройство трябва да стане в обект, който има разрешение за ползване. Според Радослав Христов ще бъде невъзможно стопански двор да получи Акт 16.

protest zarnoproizvoditeli

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber