Данъчните инспектори проверяват търговските обекти след 17:30 часа

Неспазване на данъчното законодателство констатираха инспекторите на Национална агенция за приходите - Стара Загора, след проверка на събития на територията на областта през изминалата седмица, съобщиха от пресцентъра.

От проверени 12 търговски и преместваеми обекти, 2 са работили без фискално устройство, а 3 са запечатани. Служителите на приходната агенция осъществяват ежемесечен контрол при провеждането на масови мероприятия – концерти, изложения, фестивали, панаири и други на територията на Старозагорска област.

Все по-голяма част от проверките на НАП за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки се извършват след 17:30 часа в делнични дни, нощем и в почивните и празнични дни. Причина за мярката са данни от компютърната система на дистанционната връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП, които сочат, че надвечер и в почивните дни търговските обекти отчитат значителен спад на оборотите. Едновременно с промяната в работния режим на инспекторите, към екипите, извършващи проверки, се присъединяват и стотици служители на НАП, които се занимават с обслужване на клиенти или събиране на просрочени дългове. По този начин контролният капацитет на ведомството се увеличава значително, позволявайки по-пълно и всеобхватно наблюдение на търговската дейност. Инспекторите осъществяват не само физически контрол и присъствие в рискови обекти, но и мониторинг на оборотите им през системата за дистанционна връзка на фискалните устройства с НАП.

Основната ни цел е превенция на фиска от данъчни и осигурителни измами, а не санкцииониране. От приходната агенция съветват гражданите да изискват касова бележка при всяка своя покупка на стока или услуга.

Ако не им бъде издадена касова бележка, могат да сигнализират на телефон: 0700 18 700, на цената на градски разговор, или в писмен вид по пощата до офис НАП Стара Загора, ул.”Кенали” 1, или на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни