Денталното здраве в България е изправено пред сериозни проблеми

Пред сериозни проблеми е изправено денталното здраве в България. Статистиката показва, че 20% от хората над 60 години у нас са с напълно обеззъбена горна челюст, 17% - с долна, а 13% нямат нито един зъб в устата си. Българските младежи на възраст 23 - 24 години вече са средно без 2 зъба в устата си. Близо 97% от българите имат поне по един кариес.

Дентална медицина Тревожните данни бяха оповестени на първата в страната кръгла маса на тема „Проблемите в денталната медицина и тяхното решаване в полза на пациента”, която се провежда на 8 и 9 май 2015 г. в Стара Загора.

Събитието е организирано от Асоциацията на денталните мениджъри в България и премина под патронажа на д-р Валентин Павлов, народен представител в 43-ото НС. Във форума присъстваха и д-р Борислав Миланов, председател на БЗС, д-р Даниел Вълчев, председател на здравната комисия в старозагорския Общинския съвет, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ и други. Участниците бяха поздравени от зам.-областния управител на Стара Загора Мариана Кръстева.

Тоталната липса на пари за дентално здраве, неравномерното разпределение на специалисти из страната, липсата на такива в малките населени места, невъзможността за реализация веднага след завършване, ниската стоматологична култура на българина и още много други въпроси поставиха на разискване участниците в кръглата маса.

В България работят близо 9000 зъболекари, но те са съсредоточени предимно в 4 големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Областна управа Стара Загора)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...