Онкодиспансерът в Стара Загора запазва самостоятелност

От следващата година Националната здравноосигурителна каса ще плаща само и единствено на тези заведени, които могат да гарантират пълната кадрова, апаратурна и функционална цялост на лечението на пациентите. Това заяви в Стара Загора министърът на здравеопазването д-р Петър Москов след среща с персонала на Комплексния онкологичен център, който дни наред протестира символично срещу сливане с Университетска болница.

Диалогът между двете страни доведе до вариант, който да гарантира сигурността на пациента.

"Ползата от целия този дебат, понякога малко по-шумен отколкото трябва и предшестван от протести, е че на повърхността успяхме да извадим реалния проблем. Здравната каса трябва да спре да финансира структури и да започне да финансира процеса на излекуване. Ако Комплексният онкологичен център и Университетска болница в Стара Загора подходят мъдро, ще направят по максимално на-добрия начин това, което ги удовлетворява, но при пълната гаранция за пациента, че той получава комплексно лечение", заяви пред журналисти д-р Петър Москов, министър на здравеопазването.

В сряда на заседание на Министерски съвет ще бъдат обсъдени три възможности за юридически подход за достигане на тази цел - юридическо сливане на диспансер със болница, функционално обединение и консорциум.

"Пациентът не може да се лекува на различни 1001-о места. Трябва да му се осигури всичко необходимо на ядно място", категоричен е д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център - Стара Загора.

Той съобщи, че на този етап е избран вторият вариант за административно постигане на комплексното лечение - функционални взаимоотношения между отделните лечебни заведения, при спазване на юридическата им самостоятелност.

Д-р Петьо Челингиров приветства предложението на Министерството на здравеопазването за провеждането на електронни търгове за медикаменти, защото ще бъдат уеднаквени цените за всички лечебни заведения и структури.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема