УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" е единствената университетска болница с намален бюджет

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора ще разполага през 2015 г. със 17,8 млн. лева, което е с 2,2 млн. лева по-малко спрямо предходната година. Средствата са недостатъчни за медицинските дейности, които извършва здравното заведение, съобщи в интервю за сайта www.infoz.bg изпълнителният директор доц. Йовчо Йовчев.

Определеният от Националната здравноосигурителна каса бюджет е в размер на 92% от средствата, отчетени за миналата година. Разкрита е и нова дейност - инвазивна кардиология.

Вместо болницата да получи 95% от средствата за 2014 г., отделно и за новата дейност, на база изчисленията на РЗОК, ще получи едва 88%, обяви доц. Йовчев. През последните 3 години средствата, които УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" получава от публичния ресурс на НЗОК са намалени със 7 млн. лева - от 25 млн. лева за 2013 г. до 17,8 - за 2015 г.

Заради занижените лимити на болниците са провеждани срещи в Община Стара Загора и в областна управа с участието на представители на ресорните здравни структури и народни представители.

"На тези срещи много ясно беше заявено, че разпределението на средствата от Регионалната здравноосигурителна каса би следвало да бъде в рамките на тези 95%. Когато направихме анализ се оказа, че от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" са отклонени средства в посока на медицински дейности в други лечебни заведения. Уж са осигурени пари по инвазивна кардиология, но стойността на имплантите, което включва инфазивна кардиология и ортопедичната дейност на болницата, са реално намалени, а не увеличени. Така се получава сумата от 690 000 лева за медицински импланти за дейността на Университетска болница през 2015 г., срещу 1,6 млн. лева за същите дейности в останалите лечебни заведения в града" - коментира изпълнителният директор на университетската болница.

Доц. Йовчо Йовчев заяви още, че ръководеното от него здравно заведение е единственото в страната сред университетските болници, което е с намален бюджет за 2015 г. и това най-вероятно е по предложение на Регионалната здравноосигурителна каса.

Занижените лимити от страна на НЗОК е причината за проведената среща на 2 април между доц. Йовчев и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. В нея участваха още областният управител на Стара Загора Георги Ранов, народни представители от региона, ръководители на здравни структури в областта и др.

На срещата беше ясно заявено, че това са финансовите параметри, в които лечебните заведения трябва да се вместят през 2015 г. Ще се търсят допълнителни възможности за подпомагане на спешната помощ, защото в методиката има услуга, която се заплаща по линия на спешната помощ.

Изпълнителният директор на университетската болница в Стара Загора заяви, че загубите в здравното заведение продължават да намаляват. В момента недостигът по разплатени сметки е в размер на 60 000 лева. За предходни месеци през миналата година е достигал до 400 000 лева.

"Ще се търсят резерви в самата дейност на лечебното заведение – по отношение на реорганизацията на лечебния процес, ще анализираме разходите, които можем да намалим. Днес пускаме когенеротора, което също ще намали сметките за електроенергия на болницата, които плаща на ЕВН България.

Към края на февруари задълженията на болницата възлизат на 19,5 млн. лева. Изплатени са над 1,5 млн. лева за наследени просрочени дългове и суми за текущи дейности.
По отношение на заплатите на персонала в болницата доц. Йовчев заяви, че възнагражденията вече се превеждат към 30-о число на съответния месец.

"Продължаваме все още да бъдем длъжници по отношение на една неизплатена заплата. Надявам се, че тези дни, ако от бюджета бъдат преведени надлимитните средства за февруари и март, ще имаме възможност да изплатим част от забавените възнаграждения, а останалата част – до края на май, съобщи доц. Йовчев.

Доц. Йовчев коментира и ситуацията в Отделението по инвазивна кардиология. Ръководителят на отделението д-р Иван Вуцов е в отпуск. Независимо от напрежението, което възникна по отношение на документите на д-р Иван Вуцов, от 23 март в отделението са назначени още двама специалисти и предстои подписването на договор за консултантска дейност с още двама лекари, каза в заключение изпълнителният директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

Автор: Венета Асенова

На подобна тема