Университетска болница намалява задълженията и повишава качеството с модерна апаратура

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора подобрява финансовото си състояние и бележи трайна тенденция на стабилизиране. През юли болницата е без загуба. Няма преразход на средства за медицински дейности и услуги и за втори пореден месец ще бъдат стимулира допълнително с 23 хил. лева 13 клиники и отделения.

Те са реализирали положителни резултати над очакваните. Сред тях са онкохематологията, неонатологията, хирургичните отделения и др. Това обяви на пресконференция изпълнителният директор доц. д-р Йовчо Йовчев.

"Тези екипи на отделения и клиники, които имат интерес структурите да работят и да се развиват, постигат добри резултати и трябва да бъдат поощрени. Други, които връщат пациенти и имат слаби резултати, също получават заплати. Целта ни е да накараме всички да работят ефективно" - обясни зам.-директорът на Университетска болница д-р Живко Желязков.

6 звена са получили за миналия месец 60% от трудовите си възнаграждения за неизпълнени резултати. За месец март има частично неизплатени заплати на лекари и медицински сестри, които ще бъдат преведени до края на годината.

От 24 млн. лева наследени задължения, ръководството на болницата ги е намалило на 20 млн. лева. Просрочените задължения са редуцирани с 1,5 млн. лева.

"Нова медицинска апаратура от висок клас получава в момента УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", съобщи председателят на Съвета на директорите Светла Карастоянова. Оборудването е на стойност 5,2 млн. лева и е по проект на Министерство на здравеопазването, финансиран по ОП "Регионално развитие 2007 - 2013 г.". То включва лапароскопска апаратура, скенер, който ще бъде монтиран на 26 август 2015 г., модерен ядрено-магнитен резонанс, който трябва да заработи след средата на септември и др." - каза още Светла Карастоянова.

"На 20 август ще бъде открита Централната болнична стерилизация. Проектът е на стойност 1,2 млн. лева" - добави доц. д-р Йовчо Йовчев. Той уточни, е реорганизирана дейността на спешната помощ и са осигурени екипи, които да покриват медицинските стандарти и през сезона на отпуските.

"УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора въвежда през август безплатни прегледи на пациенти. Хора с очни заболявания могат да се възползват всеки четвъртък от 9:30 до 11:30 часа след предварително запазен час на тел. 042 698 584. Пациенти, нуждаещи се от хирургичен преглед, имат възможност да посетят безплатно специалист в болницата всеки петък от 10:30 до 12:30 часа. Заявки - на тел. 042 698 113, 698 114. Те се приемат денонощно" - съобщи още изпълнителният директор доц. д-р Йовчо Йовчев.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема