Всеки петък в Стара Загора - ден за фермерски пазар

Всеки петък в Стара Загора се провежда фермерски пазар. Той е организиран от Общината по инициатива на кмета Живко Тодоров. Началото е поставено на 31 юли. По-голяма част от производителите са биосертифицирани, а останалите са регистрирани за директни доставки на собствено производство. Щандовете са разположени в отделението, предвидено за цветя, на централния пазар.

Посетители на фермерския пазарПосетителите имат възможност да закупят овче, биволско, козе и краве сирене и различни млека, зеленчуци и плодове, зелени подправки, лютеници, чайове и други продукти.

"Произвеждам всички видове сезонни зеленчуци биологично, без торове и препарати. Биоградина "Екатерина" е сертифицирана от "Балкан Биосерт". Земята също е преминала преходния период и е биологично сертифицирана" - каза Екатерина Александрова, собственик на биоградината, която се намира в село Чокоба, Сливенско.

Добивите при биологичното производство са чувствително по-малки от конвенционалното, заради неизползването на препарати. Екатерина Александрова сподели, че за растителна защита използва стари забравени методи, като различни отвари.

На щанда на биоградина "Екатерина" се предлага още кейл и прясна тученица, която ни е позната като плевел, но се оказа, че има своето приложение и в кухнята. "Тя се използва за млечна салата, за баница и супи. Също и кейлът - за песто, салати, супи. Някои и чипс приготвят от него" - добави Екатерина Александрова.

Фермерски пазарПосетителите на фермерския пазар се редяха и пред щандовете с млечни продукти

"Нашата семейна ферма "Под Балкана" се намира в с. Васил Левски, Карловско. Отглеждаме биволи и овце и произвеждаме сирена и кисело мляко" - каза Дарина Кулова.

Заради по-ниските добиви при биопроизводството цените на продуктите съответно са и по-високи. "Хубавото и качественото е скъпо, но малко по-малко ще се научим да прибягваме до истинските храни" -  смята Дарина Кулова.

"Към биопродуктите проявяват интерес майки и млади семейства. По-младите са по-отворени към новото, а новото е забравено старо" - коментира собственичката на биоградина "Екатерина".

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg