Ценностите на християнското семейство - през погледа на ученици

Дебат, свързан с отбелязването на Деня на християнското семейство (21 ноември), ще се проведе на 23 ноември от 14:30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. На 21 ноември се почитат ценностите на християнското семейство и християнските добродетели.

Ученици от гимназиалните класове на средно училище „Максим Горки“ - Стара Загора и средно училище „Пейо Яворов” - Чирпан ще споделят своите представи какво трябва да бъде християнското семейство и ще дискутират моделите на съвременното семейство. Младите хора ще защитават собствените си позиции в полза на семейството, като условие за запазването на цивилизацията, кои са предпоставките за едно здраво семейство и условията за един истински християнски семеен живот. В дебата ще се обсъдят и модерните тенденции за съжителство без брак или еднополовите семейства. Модератор на дискусията ще бъде доцент Блага Благоева от Университета за национално и световно стопанство в София.

superДебатът се провежда в рамките на проекта за Неформално образование по щастие, който вече втора година се изпълнява от Клуб „Отворено общество” Стара Загора. През тази учебна година фокус на проекта са 200 деца от втори и трети клас на начално училище „Димитър Благоев“, Второ основно училище „Петко Славейков“, средно училище „Максим Горки“ от Стара Загора и средно училище „Пейо Яворов” - Чирпан. В проектните дейности са привлечени и учениците от гимназиалната степен, техните родители и учителите от училището. Проектът се изпълнява по програма „Дъга“ 2015 - 2017 на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на Фондация „Велукс“.

Часовете по щастие се водят от утвърдени специалисти по програма за позитивно мислене и действия. Участието на децата в проекта се базира на собственото им желание, радостта е тяхната мотивация, а играта и ученето са удоволствие и забавление за тях. Чрез разширяване на обхвата на образователния процес, стимулиране на отговорното родителство и позитивната роля на учителя, проект "Неформално образование за щастие" се стреми да подпомогне децата максимално да реализират своя потенциал и ефективно да възприемат нови знания за поведение в живота. Неформалното образование за щастие се стреми да подпомогне училището да възпита добри хора, които ценят усмивката и добрата дума, с отношение към щастието. Изградените социални умения: как да открият себе си, как да се справят сами и как да помагат на другите ще повиши нивото на тяхната емоционална грамотност и стабилност. Проектът е инвестиция в дългосрочното възпитание на бъдещи активни хора. Човек може да се научи да бъде щастлив. Може да е трудно да променяме живота си, но винаги съществува възможност да променим начина, по който гледаме на него. Всеки ден, с една стъпка поне можем да направим света, в който живеем по-щастлив.

semeystvo

www.infoz.bg