Община Стара Загора предлага облекчения в градския транспорт за учащи, пенсионери и инвалиди

Като част от своята последователна социална политика общинската администрация на Стара Загора предлага нови критерии и по-облекчени условия за ползване на градския транспорт от ученици, студенти, докторанти, пенсионери и хора с увреждания.

Предложението ще бъде гласувано на заседание на Общинския съвет на 24 ноември. Закупуването на абонаментни карти на преференциални цени е не само изгодно за семейния бюджет, но и ще мотивира хората да ползват напълно обновения, модерен и екологичен градски транспорт.

Цената на билета е 1 лев и остава без промяна. Досега учащите плащаха за билет по 50 стотинки, ако Общинският съвет приеме новото предложение, месечната карта за една линия ще бъде 10 лева, т.е. едно пътуване ще е на стойност 23 стотинки, ако се приеме, че с автобус или тролейбус се пътува по два пъти всеки работен ден в месеца. Картата за две линии ще бъде на стойност 15 лева, а за цялата градска мрежа - 22 лева.

Разширен е обхватът на пенсионерите, ползващи намаления за градския транспорт. Досега намалението се ползваше само от възрастните хора с доход под 300 лева, а промяната дава отстъпки за всички.

55 avtobusa 1"Предлагаме всички пенсионери, с постоянна адресна регистрации в града, да ползват месечна абонаментна карта на стойност 15 лева. Тя е подходяща и за работещи пенсионери" - каза Росица Копривчина - директор на Дирекция "Транспорт и екология" в Община Стара Загора.

Pа две линии абонаментната карта ще струва 24 лева, за цялата градска мрежа – 30 лева. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, пенсионно решение и актуална снимка.

Хората с увреждания над 71% и пенсия до 300 лева ще плащат по 15 лева за абонаментна карта за една линия. Пенсионери и ученици, живеещи в селата от общината, които пътуват до областния център, също ползват карти с намаление.

"За първи път предлагаме хората на възраст над 80 години да ползват безплатно градския транспорт" - съобщи заместник-кметът Йордан Николов.

Досега пенсионерите над 65-годишна възраст, с доход до 300 лева, са плащали по 5 лева за абонаментна карта и отделно по 30 стотинки за пътуване. Новата абонаментна карта за една линия на месец ще струва 15 лева. Така пътуването става 34 стотинки, но ще се избегне доплащане на ръка в превозното средство.

"С предложените промени се цели най-уязвимите слоеве от обществото в града да получат възможността на пътуват с новите тролейбуси и автобуси на безкрайно ниски цени, защото всеки си дава сметка какво означава 24 стотинки или 36 стотинки за пътуване" - коментира управителят на общинската фирма "Тролейбусни и автобусни превози" Димитър Авджиев.

Субсидията на общината за преференциалните абонаментни карти е 1,8 млн. лева на година и ще остане без промяна и през 2017 г. Ако от това перо бъдат икономисани средства, ще бъде разширен обхватът на преференциите за пътуващи с градския транспорт - например чрез издаване на семейни абонаментни карти, намаляване на възрастовата граница на пенсионерите, ползващи безплатен транспорт и др.

Ако Общинският съвет на Стара Загора приеме предложението на общинската администрация, то ще влезе в сила от 1 февруари 2017 г.

Венета Асенова | www.infoz.bg