Стара Загора ще получи нов екологичен градски транспорт

Автобусният и тролейбусният транспорт на Стара Загора ще бъде 100% обновен до края на октомври 2015 г. Това съобщи управителят на "Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев. Той подписа договор в сградата на Общината с инж. Йиндржих Худи - представител на фирмата „Сор Либхави“ ООД - Чехия за производство и доставка на 5 съчленени автобуса от висок екологичен клас.

Договора е 3 373 806 лева, без ДДС. Той включва още доставка, тестване, гаранционно обслужване и поддръжка на автобусите, обучение на шофьорите и сервизните специалисти.

Втората обществена поръка за доставка на 50 нови дизелови автобуса, се обжалва и в момента предстои да се произнесе Върховният административен съд, обясни зам.-кметът Йордан Николов. Той припомни, че благодарение на кмета Живко Тодоров, новите 55 автобуса се финансират от отпуснатите от правителството допълнително 30 млн. лв., които са остатъчен ресурс по оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013".

Чешката фирма произвежда автобуси от 20 г., но доставката в Стара Загора е първата ѝ в България. Новите автобуси ще бъдат издържани в цветовете на Стара Загора - зелено и бяло.

В началото на август ще започнат да пристигат 14-те тролейбуса от „Соларис“ - Полша, които са в рамките на проекта за интегриран градски транспорт на Стара Загора.

Община Стара Загора обмисля закупуване на по-следващ етап на електробуси, които да обслужват Старозагорските бани и евентуално кв. "Зора", съобщи Йордан Николов. Подобно решение ще наложи Старозагорски бани като екологично курортно селище и това е в пълно съответствие с политиката на Община Стара Загора. До източния квартал на Стара Загора "Зора" сега няма изградена контактна електрическа мрежа за тролейбусен транспорт. Има проект за играждането ѝ, който струва 4,5 млн. лева. Ако се се потърси алтернатива с покупката на електрически автобуси, с аналогична сума могат да бъдат закупени 11 превозни средства за градския транспорт, които са напълно достатъчни за редовен и екологичен транспорт до квартала.

Чешката фирма „Сор Либхави“ ООД произвежда екологични автобуси и в момента ги представя в различни градове в България.

Електробусите са бъдещето за Европа. Те са екологични и много икономични. За 1 км пробег разходът е 0,7 киловатчаса. За 100 км използването им би струвало 10,50 лева. За дизеловите автобуси разходът на гориво излиза около 18 лева. "С нашите електробуси се преминава между до 220 км. Има възможност за три бързи зареждания на ден по 20 минути, които се правят на крайните спирки. Това позволява на ден електробусът да премине между 450 и 500 км" - съобщи представител на чешката фирма. Цената на превозното средство е 400 000 евро. Използването на подобен автобус, захранван от акумулатори е удачно и за зимните месеци, като секциите за батериите се подграва. За много студените месеци в някои региони на Европа в автобусите е предвидено и отопление на салона за пътници с дизелово парно. За България е възможна климатизация през горещите месеци.  

autobus transport stara zagora 03

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg