Ще бъде обявен конкурс за монумент „Стара Загора – център на Вселената”

В Стара Загора има едни от най-добрите условия за развитие на бизнес в България. Градът решително изпревари много от областните центрове. Това е мнението на предприемачът Пламен Русев – собственик на хотелски комплекси и сладкарница в Стара Загора.

plamen rusev„За съжаление, през последните години се наблюдава отлив на специалисти от Стара Загора. Голяма част от тях потърсиха работа в отлично развиващата се Индустриална зона „Тракия” в Пловдив, други - в Казанлък, заради големите поръчки, които военният комплекс, успява да инкасира. Независимо от това, заради успешно развиващите се предприятия, все още има голям брой висококвалифицирани кадри, които могат да бъдат ангажирани в бъдещи производства” – коментира Пламен Русев.

Стара Загора е една от първите цивилизации в Европа. Археологически проучвания сочат, че тя е с 8-хилядолетна история. При спасителни разкопки е открито най-добре запазеното и проучено неолитно двуетажно жилища в Европа, датиращо от началото на 6 век пр. Хр. Според предприемача Пламен Русев, градът има доста локации, но те не могат да задържат туристите за повече от няколко часа. Преди 14 години той инициира идеята „Стара Загора – център на Вселената”, която вече е и патентована.

„Стара Загора е в центъра на България. Освен това е град с хилядолетна история и поради невъзможността да се докаже къде е центърът на Вселената, правото на първия би могло да бъде използвано в случая. С Николай Далаков патентовахме идеята и се надявам след повече от 13 години усилия да ѝ дадем материален израз” – сподели Пламен Русев. Убеден е, че някои ще погледнат скептично, други с насмешка на тази идея, но тя има дълбок икономически смисъл за града.

„Стара Загора има немалко обекти, но те не са достатъчни, за да задържим туристите за повече от няколко часа. Те идват, разглеждат неолитните жилища, Регионалния исторически музей – най-прекрасния в България, и отиват някъде другаде. С нестандартната идея „Стара Загора – център на Вселената” се опитваме да спечелим много повече хора, които да посетят града” – обясни Пламен Русев.

В източния край на античната улица, която се намира пред сградата на Държавна опера – Стара Загора, ще бъде изграден монумент, който ще маркира центъра на Вселената. Предстои да бъде обявен конкурс.

„Аз и Николай Далаков осигуряваме наградния фонд, който ще бъде учреден за спечелилите конкурса. Подписали сме договор с Община Стара Загора и предстои да внесем средствата. Искрено се надявам 2018 г. да бъде финална година за този проект, който убеден съм, ще бъде добър за града. Сигурен съм, че той ще подпомогне развитието на икономиката, а това означава нови работни места в туристическия сектор” – категоричен е Пламен Русев.

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24