Екстремното хоби на един старозагорец – гмуркане под земята в мексиканските пещери

Много хора имат свое хоби, защото то доставя удоволствие и чрез него можеш да избягаш, поне за малко, от ежедневните грижи. Има и хобита, които вдигат силно адреналина и преминават ръба на опасното.

Моето хоби е доста рисковано, но се чувствам пречистен като изляза на сушата и отново видя слънцето. Така описва екстремните си гмуркания в дълбоките пещери на Мексико Пламен Русев - предприемач и общински съветник от Стара Загора. В свободното си време тества своята издържливост на полуостров Юкатан - наситен с бивши сухоземни пещери с цялата структура - сталактити, сталагмити и сталактони.

Plamen Rusev„От години се гмуркам, но в открити водни пространства – наслаждаваш се на корали, водорасли, риби… В един момент това става познато и имаш нужда от разнообразие. В началото смятах гмуркането в пещери за безумие, но… „ – споделя Пламен Русев.

Всички преживявания на Пламен на метри под водата са документирани от оператора Цветан Стоев.

„Гмуркането в пещери действително зарежда много. Всеки един човек, който се занимава с бизнес или с умствена работа, има нужда да пречисти сетивата си, по някакъв начин да изпусне парата. Аз съм намерил този за себе си и ми харесва да го правя. Може да се каже, че инстинктът за самосъхранение работи на чудовищни обороти, когато си във вода на метри под земята, и човек няма възможност да мисли за нищо друго, освен за това да не направи грешка в навигацията. Използват се конкретни жестове, които означават точно определени неща. Ако подадеш грешен сигнал на хората, с които си вътре, би довело до фатални последици” – разказва Пламен Русев.

Той добави, че не може да се говори за покоряване на пещери, защото само на полуостров Юкатан те се с дължина 1700 км. „Влизайки в една пещера от порядъка на 400 - 500 метра, човек добива една представа за нея, но тя крие други неизследвани възможности в много по-голяма дълбочина. За съжаление, въздухът е ограничен и човек не може да влезе навсякъде. Не може да се каже еднозначно, но едно гмуркане е от порядъка на час и половина до два часа, ако си с две бутилки, с четири – може и повече” – сподели Пламен Русев.

Голямото предизвикателство, пред което предстои да се изправи старозагорският гмуркач, е Ralph's cave на Бахамските острови. За тази невероятна пещера се изисква не само допълнителна подготовка, каквато в момента провежда той, но и специална екипировка.

Plamen Rusev Gmurkane 1

Plamen Rusev Gmurkane

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg