В Стара Загора ще се проведе международен туристически форум

Българският туризъм ще разполага с 11 млн. лева за реклама през 2017 г., което е увеличение на бюджета с 30% спрямо тази година, съобщи министър Николина Ангелкова. Тя пое ангажимент Министерството на туризма да проведе през май 2017 г. в Стара Загора важен международен форум с участието на големи чуждестранни оператори.

Очаква се сред тях да са туроператори като „Томас Кук“ и ТУИ, а форумът ще бъде посветен на обучението на кадрите в туризма и практическото им обучение. Градът ще бъде домакин и на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, каза в Стара Загора министър Николина Ангелкова.

Среща на представители на туристическия браншМинистърът на туризма участва в среща с представители на организации и сдружения на хотелиерите и ресторантьорите от града и региона, директори на културни институти, представители на туроператорски фирми, на Тракийския университет, медиите и др. На срещата, която премина при голям интерес, присъстваха областният управител Георги Ранов, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

Министър Ангелкова изнесе данни, че през 2016 г. е достигнат рекорден ръст - 15% на годишна база, в приходите в сектор туризъм. 7 млн. туристи са посетили страната, а приходите са в размер на 4,7 млрд. лева.

„В област Стара Загора за първите 8 месеца на годината са посрещнати 100 000 туристи, което е ръст от 6%. Тук има условия за развитие на всички форми на туризма, но се залага на културно–исторически и балнео и Спа туризма. Начертани са 8 основни туристически дестинации“ - съобщи Николина Ангелкова.

Програмата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), която предвижда безвъзмездно финансиране с до 50 процента на общински проекти, свързани с експлоатацията на находищата на минерални води е пилотна, поясни министър Ангелкова. За да стане програмата постоянна, е необходима активността на общините и бизнеса. По думите ѝ, правителството се е фокусирало върху повишаване на събираемостта на приходите. Събраните над 3,8 млрд. лв. ще бъдат вложени в образование, инфраструктура, саниране, както и за подобни инициативи, които подпомагат развитието на туризма. По програмата са предвидени 3,5 млн. лв., които ще се използват за подобряване на инфраструктурата около водоизточниците, на водопроводите и довеждането на минералната вода до туристическите обекти. Дългосрочните намерения са програмата да стане постоянна, каза още министърът.

За популяризирането на страната ни като атрактивна дестинация важна роля има и създадения онлайн регистър, който за една година има над 6 милиона уникални посещения. В него са включени над 3400 атракции, а в старозагорско те са повече от 40. Тракийското наследство от региона на Стара Загора ще бъде основен акцент на предстоящата на 29 ноември Световна конференция „Древни цивилизации“, която ще се проведе за първи път в София. Културно-историческият туризъм, който е на трето място след летния и зимния, е във фокуса на Министерството на туризма, защото ни прави различни от останалите държави, увери министър Ангелкова. „В момента се актуализира Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. Създадена е стратегическа карта за развитието на туризма, която е разработена от екип на проф. Робърт Каплан от Харвард бизнес скуул. Към момента тя обхваща всички сектори, но фокусът е на културно-историческия туризъм и балнео и Спа туризма. Към всяка културно-историческа дестинация има видеоклип, брошури и интерактивни карти, които вече са на сайта на министерството и улесняват потребителя. Залагаме на дигиталния маркетинг и онлайн рекламата“ - каза още министърът на туризма.

Тя обсъди с присъстващите вълнуващи ги въпроси като работното време на музеите, нуждата от регламент на колективните сайтове за пазаруване на туристически услуги, „сивия сектор“ в бранша, необходимостта от диференциран подход на специалностите в обучението по туризъм, функционирането на Националния туристически регистър и др.

www.infoz.bg

На подобна тема