Представят в Стара Загора филма „Пеещите обувки”

Българският игрален филм „Пеещите обувки“ (2016 г.) ще бъде прожектиран безплатно на 20 януари от 11 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора. Режисьор на биографичната драма е Радослав Спасов.

Сценарий: Георги Данаилов и Радослав Спасов, оператор: Веселин Христов, музика: Виктор Чучков. В ролите: Донна Бангьозова, Рая Пеева, Ернестина Шинова, Александър Алексиев, Юлиян Петров, Борислав Чучков, Стефан Щерев, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Кръстьо Лафазанов.

filmФилмът е базиран на част от живота и творчеството на певицата Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Лилиана Иванова е родена в Дупница през 1923 г. След атентата в църквата „Света Неделя” родителите ѝ се местят в Цариград. Когато се връща в България иска да учи рисуване, но желанието ѝ да пее е по-силно. Взима уроци при млад евреин и се влюбва. Заради гоненията от нацистите, той заминава. Използвани са мотиви от нейната съдба, която я отвежда от трудово-възпитателния лагер в Ножарово до световните музикални сцени. Централно място в сюжета има силната любов между Леа Иванова и Еди Казасян, които остават заедно, въпреки всички перипетии. Заедно с оркестъра заминават в чужбина и остават там 20 години. Обикалят Румъния, Югославия, Швеция. Връщат се в България. Леа получава инсулт, но продължава да пее. Остава на сцената докрай...

Леа е по-известна на Запад, отколкото в родината си. Грамофонни плочи с песните ѝ се продават в Унгария, Германия, Полша, Америка. У нас поколението, родено през 40-те години, я помни с хитовете „ЦУМ“ и „Чико от Порто Рико“.

Продукцията е реализиран от Националния филмов център, Столична община и Българската национална телевизия, в копродукция с „Дрийм Тийм Филмс“ – Евтим Милошев, Габриел Георгиев и Иван Спасов и със специалната подкрепа на Националния дворец на културата.

Филмът получи специалната награда на журито „Сребърен Георгий“ на кинофестивала в Москва през 2016 г.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24