Почина Димо Бухчев, почетен гражданин на Стара Загора

След кратко боледуване на 72-годишна възраст почина почетният гражданин на Стара Загора Димо Бухчев. Градът загуби изключително достойна личност и добър човек, наследник на един от най-старите и значими старозагорски индустриални родове.

Родът на Димо Бухчев е сред строителите на нова Стара Загора, известен е и с изключителната си благотворителна дейност.

dimo buhchevДимо Бухчев е роден на 3 октомври 1945 г. в Стара Загора. Потомък е на Диман Бухчев, който произвежда първите тухли и керемиди, с които започва възстановяването на Стара Загора след Освобождението. Има тежко детство след национализацията, която отнема всичко на семейството, включително фамилната къща, както и заточението на баща му Димитър в лагера Белене.

След 1989 г. разгръща наследения бизнес нюх и принципите на рода си и се превръща в един от сериозните и уважавани личности на Стара Загора. Активно участва в създаването на Търговско-промишлената палата в Стара Затора и я ръководи в продължение на 4 години. Съосновател и експредседател е на „Клуба на работодателя“.

Със строителни материали и транспорт помага за построяването на параклиса в Старозагорския затвор и за ремонта на църквата „Св. Димитър“, построява два плувни басейна, детски кът и заведения за хранене в близост до фабрика „Загорка“. Заедно със съпругата си Ваня Бухчева системно подкрепят домовете за деца със специални нужди с дарения, Дома за хора с увреждания, поддържат финансово кухнята за бедни, подпомагат млади и инициативни хора с увреждания в реализацията и образованието им…

През 2014 г. по предложение на инициативен комитет и с решение на Общинския съвет в града Димо Бухчев е обявен за Почетен гражданин на Стара Загора. През ноември 2017 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров го удостои с Благодарствен знак за особени заслуги и Грамота за двете дарени на малките жители на града оборудвани детски площадки - в парк „Александър Стамболийски“ (Алана) и в парк „Пети октомври“.

Кметът Живко Тодоров изпрати съболезнователен адрес до семейството на Димо Бухчев, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Поклонението пред тленните му останки ще се състои на 20 юли от 12 часа в храма „Св. Николай“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg