Стара Загора - Да изчистим България заедно

Старозагорци подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно“

И тази година Стара Загора стана част от националната кампания „Да изчистим България заедно”. Служителите на общинската администрация дадоха своята лепта за приветливостта на най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото). Те успяха да съберат над 40 кубически метра отпадъци.

Сред тях имаше автомобилни гуми, домакински пособия и други боклуци. Десетки чували с пластмасови опаковки и хартийки също са изнесени от зелените площи на Аязмото.

Община Стара Загора осигури за съботния ден 5 хил. броя полиетиленови чували и 2 хил. чифта ръкавици за еднократна употреба, с които желаещите граждани можеха да почистят различни паркове, градини, детски площадки и други предпочитани за разходка и отмора зони. Отново подкрепа за чистотата оказаха представители на различни държавни и местни институции, неправителствени организации, колективи от училища и детски градини, от фирми, както и стотици граждани. Жители на 18 села от общината също се включиха и почистиха в населените си места.

Близо 1300 бяха доброволците, които заявиха участието си в еко кампанията, сочат данните на звено „Чистота“ към Община Стара Загора. Те допринесоха за приветливостта на районите за отмора, игра и разходка – парковете в града, както и в селата, детски и спортни площадки, междублокови пространства и градини. Само до обедните часове бяха събрани над 700 кубически метра отпадъци.

След приключването на съботното почистване, събраните и изнесените и поставените до контейнерите чували, ще бъдат извозени от екипи на „Грийн Партнърс – БКС“, дружеството, което има отговорност за чистотата в общината.

През двата почивни дни – събота и неделя, достъпът до депото на „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на село Ракитница е свободен за всички транспортни средства, които извозват събраните по време на инициативата отпадъци, включително и за частни транспортни средства. Освен това, всички граждани, които имат за третиране едрогабаритни отпадъци от домакинствата (непотребни мебели - шкафове, гардероби, легла, вкл. матраци, дивани, фотьойли и други) могат да го направят безвъзмездно в Центъра за рециклиране на Регионалния център за управление на отпадъците в Ракитница.

pochistvane 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg