Над 800 бегачи от България и чужбина се състезават в „Маратон Стара Загора“ през 2022

Седмото поредно издание на „Маратон Стара Загора“ 2022 ще събере в Стара Загора на 3 април, елитни бегачи от България и чужбина. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон (21 км) и 10,5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата. До момента за участие в надпреварата са се записали над 800 състезатели.

maraton stara zagora

Стартът на маратона ще бъде даден в 9:00 часа, пред сградата на Община Стара Загора. Маршрутът продължава по бул. „Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора.

И тази година състезанието се провежда под мотото „Бягането като начин на живот“ и е част от веригата маратони в София и Варна. Дължината на една обиколка е 10.550 км. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона – 2 обиколки, а в дистанцията 10,5 км – 1 обиколка. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Българската федерация по лека атлетика, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика „Берое“ и Спортен клуб „Ракета“.

На маратонската дистанция сред участниците личат имената на победителя през 2020 г. Омер Асланоглу от Турция, неговият сънародник Юсиер Сойлемаз, мароканецът Омар Кнуин и на най-добрият български маратонец Шабан Мустафа. На полумаратона в оспорвана битка при жените ще се впуснат Наталия Семьонович от Украйна, победителка в маратонската дистанция през 2020г, Милица Мирчева, Маринела Нинева, Девора Аврамова. При мъжете конкуренцията за призовите места ще е между Богдан Семьонович, Йоло Николов, Стоян Владков, Мирослав Спасов, Иван Попов. На тази дистанция с голям интерес се очаква участието на Благой Тодев. Талантливият български биатлонист през този сезон е сребърен медалист от световното първенство за младежи, европейски шампион за младежи и участник на Олимпийските игри в Пекин.

Не по малко интересно ще бъде и на най-късата дистанция от 10,5км. Там на старт ще застанат сребърният медалист на 1500м. от Параолимпийските игри в Токио 2020 Християн Стоянов, Сава Тодоров, Лиляна Георгиева, Силвия Георгиева и др. Преди участието си на олимпиадата Християн Стоянов проведе своята подготовка в града на липите заради прекрасните условия, които предоставя стадион „Берое“.

По време на „Маратон Стара Загора“ ще се проведе Националния шампионат по полумаратон, който ще излъчи медалистите при мъжете и жените измежду 104 атлети подали заявки.

Желаещите да вземат участие в „Маратон Стара Загора“ 2022 все още мога да се регистрират онлайн на адрес https://www.marathonstarazagora.com/registration.php

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24