Кметът на Стара Загора Живко Тодоров връчи Сертификат клас 'В' на Николай Андреев – член на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД

▶️ Стара Загора стъпва на глобалната карта на сателитния интернет

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров връчи Сертификат клас 'В' на Николай Андреев – член на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД. През октомври 2022 г. Общинският съвет на Стара Загора даде съгласие компанията да бъде насърчена във връзка с изпълнение на инвестиционен проект „Сателитен мрежов портал Oneweb Gateway Collection“.

X3 03042

До края на март 2023 г. до старозагорското село Могила ще бъде изградена едно от 50-те в света наземни станции, които осъществяват връзка с близо 650 спътника, осигуряващи широко лентова свързаност – стана ясно по време на пресконференцията по повод връчването на сертификата. Информация съобщи Кристиян фон дер Роп, представител на Oneweb, чрез видеоконферентна връзка. Той добави, че целта е да се осигури интернет на трудно достъпни места, като кораби например.

Наземната станция край Стара Загора ще покрие по-голямата част от Европа, Черно море и Каспийско море.

„Чрез реализацията на наземната станция България и респективно Стара Загора стъпва на глобалната карта на сателитния интернет. Такива проекти могат да станат възможни само при добро взаимодействие между бизнес и местна власт. Благодаря на кмета Живко Тодоров за признанието, което получаваме!“ – каза главният изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД Николай Андреев.

X3 03043

Кметът на Стара Загора също изрази своята благодарност, че компанията е предпочела възможностите, които Общината осигурява и добави, че с осъществяването на проекта ще се осигурят и нови работни места.

Виваком“ ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на своя технологичен обект близо 1,5 милиона лева, а инвестицията на OneWeb в специализирано оборудване възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свързва сателитите на OneWeb с българската оптична мрежа и центрове за данни. Изграждането се очаква да бъде завършено в рамките на първото тримесечие на 2023 година.

С пускането в експлоатация на наземната станция, качеството на сателитния интернет в посочените региони ще се подобри значително, като осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. Тя ще създаде възможност и за допълнителни приложения поради предимствата на сателитите на ниска орбита на OneWeb.

В събитието, което се състоя в Община Стара Загора, се включи още и Росица Райкова, началник на отдел „Инвестиции“. 

 

 

IMG 1610 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24