Генерирана от изкуствен интелект песен иска „Грами“

В забележителен момент, който може да предефинира пресечната точка между технологиите и изкуствата, генерирана от изкуствен интелект песен, имитираща стила на рапъра Дрейк, беше представена за разглеждане за наградата „Грами“. Случката повдига нерешени въпроси за ролята на изкуствения интелект в творческите начинания, бъдещето на музикалното производство и етиката на машинно генерираното изкуство.

Концепцията за произведена от изкуствен интелект (AI) музика не е нова. Години наред програмисти и музиканти се занимават с алгоритми, способни да композират музика. Фактът обаче, че песен, генерирана от AI, може да се счита за достойна за престижна награда като „Грами“, говори много за напредъка в алгоритмите за машинно обучение и тяхната способност да имитират човешката креативност.

Изкуственият интелект* зад подобната на Дрейк песен е обучен с помощта на данни от съществуващи песни на Дрейк, което му позволява да разбере и възпроизведе уникалния стил на рапъра. Въпреки че нюансите на човешката емоция не могат да бъдат напълно възпроизведени от алгоритъм, технологията е достигнала точка, в която крайният продукт е достатъчно усъвършенстван, за да провокира професионално признание. Този пробив може значително да повлияе на музикалната индустрия, ускорявайки преминаването към технологично подпомагано създаване и производство.

Подаването на песен, генерирана от AI, за награда „Грами“ отваря кутията на Пандора с етични и артистични въпроси. Кой притежава правата върху песен, създадена от машина? Етично ли е подобна творба да се състезава със създаденото от човек изкуство за престижни награди? Може ли машинно генерираното изкуство някога да улови дълбочината и нюансите, които идват от човешкия опит?

Тези въпроси се простират отвъд музикалната индустрия до всички форми на изкуство. Приемането на създадени от машини творения може или да демократизира света на арт продукцията, като го направи по-достъпен, но може също и да маргинализира човешките творци, които не могат да се конкурират със скоростта и ефективността на алгоритмите за изкуствен интелект. Предстои да се търси отговор и на въпроса какво е бъдещето на музиката, ако машините могат да подражават на любимите изпълнители? Ще достигнем ли точка, в която ще стане трудно да се прави разлика между създадена от хора и генерирана от AI музика?

Отговорът на музикалната индустрия на това новаторско представяне ще бъде внимателно наблюдаван. Ако песента придобие значителна популярност или дори спечели наградата, може да станем свидетели на сеизмична промяна в начина, по който музиката се създава, разпространява и награждава. Инструментите за създаване на изкуство ще бъдат допълнително демократизирани, като повече хора ще получат достъп до сложни алгоритми за продуциране на музика.

От друга страна, това може да доведе до хомогенизиране на изкуството, процес при който индивидуалното творчество е засенчено от ефективността на машините. Освен това индустрията ще трябва да се ориентира в нов правен пейзаж, който отчита собствеността и правата, свързани с машинно генерираната музика.

Подаването на песен, генерирана от AI, за разглеждане за наградата „Грами“ бележи преломен момент в интеграцията на технологиите и изкуството. Той не само илюстрира скока, направен в възможностите за машинно обучение, но също така ни принуждава да се изправим пред етичните и артистични дилеми на бъдеще, в което машините могат да творят. Независимо дали разглеждаме това развитие като възможност за творческа експанзия или заплаха за човешкото изкуство, едно е ясно: пейзажът на музиката и потенциално всички творчески начинания е на прага на радикална промяна.

ai generated music


* Изкуственият интелект (AI) е способността на машините да имитират или проявяват човешка интелигентност в различни области. 

новини Стара Загора  www.infoz.bg