Компютърните клавиатури скоро ще включват клавиш Copilot

Новите лаптопи с операционната система на Windows, представени през 2024 г., ще разполагат със специален клавиш Copilot*. Microsoft вярва, че това ще опрости и разшири компютърното изживяване на потребителите, тъй като смята, че 2024 г. е „годината на AI персоналните компютри“. Клавишът Copilot ще бъде разположен между ALT и CTRL от дясната страна на клавиатурите на Windows.

copilot

Той замества недостатъчно използвания клавиш Меню, който обичайно се намира там. Натискането на клавиша Copilot ще стартира софтуерния панел Copilot, който съдържа някои основни предварително зададени действия и интерфейс за чат с изкуствен интелект. От Microsoft не са обявили никакви клавишни комбинации, които могат да се прилагат със софтуера Copilot.

И сега ако, разполагате с нова версия на операционната система е не се блокирали изрично това, можете да отворите Copilot от всяка клавиатура, като използвате прекия път Windows + C (преди това прекият път към Cortana).

Според Microsoft клавишът Copilot е „първата значителна промяна в клавиатурата на Windows PC“ от дебюта на клавиша Windows през 1994 г. Но специалните клавиши за емотикони станаха обичайни през последното десетилетие и клавиатурите с марка Microsoft замениха клавиша Menu с клавиш Office през 2019 г. Все пак твърдението на Microsoft не е преувеличено. Клавишът Copilot представлява нова ера на Windows и всеки лаптоп, който съдържа този ключ, е съвместим с AI Copilot.

Copilot влиза в операционната система Windows, тъй като разработчиците вярват, че изкуственият интелект (AI) ще бъде рутинна част от професионалните и ежедневните задачи. Copilot обаче все още е нова функция и не знаем как средните хора ще се възползват от функционалността на изкуствения интелект. Ако бъдещето на компютрите не отговаря на визията на Microsoft или ако Microsoft предприеме драстични стъпки твърде рано (това няма да е за първи път ), ключът Copilot може да бъде запомнен като грешка, коментира Андрю Хайнцман, който пише за развитието на технологиите.

Microsoft казва, че бутонът Copilot ще се появи в новите лаптопи с Windows 11 през 2024 г. Компанията не е обявила кои OEM производители на лаптопи ще използват този ключ, но трябва да научим повече по време на събитието CES 2024. Предишни слухове сочеха, че Surface Laptop 6 и Surface Pro 10, които не са официално обявени от Microsoft, ще използват ключ Copilot.


* Създателите на Copilot обясняват, че това е помощник, който използва силата на изкуствения интелект, за да увеличи продуктивността, да отключи творческия ви потенциал и да ви помогне да разберете информацията по-добре чрез просто чат изживяване. За да използвате Copilot, трябва да влезете в своя акаунт на Microsoft в браузърите Microsoft Edge или Chrome на Windows и Mac OS.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg