13 декември е ден, посветен на оценяване на какаото във всичките му възхитителни форми, заедно с голямото му културно значение и животоподдържащи функции под формата на шоколад. „Животоподдържащи“ – силно определение. Но е доказано, че тъмният шоколад с високо съдържание на какао може да подобри настроението на човека, като стимулира производството на ендорфини и серотонин.

Също така какаото е и богато на флавоноиди и антиоксиданти, които помагат за подобряване на здравето на сърцето.
Така че какаото си заслужава поне титлата „животоподобряващо“, казват от екипа на Foodobox. За да отбележат този ден на ключовата съставка на най-вкусната храна, подбират интересни факти.
5 факта за какаото
1. Древният произход на какаото
Какаото е култивирано за пръв път преди повече от 3000 години от олмеките в Мезоамерика – те са и една от най-ранните цивилизации, признали неговата стойност. По-късно маите и ацтеките започват да използват какао в церемониални напитки, като често са го смесвали с подправки като чили и царевица, за да създадат пенлива напитка с името xocolatl (което звучи нещо като „шоколатл“ и да, оттам идва и думата „шоколад“).
2. Какаото се е използвало като валута
За ацтеките какаовите зърна са били толкова ценни, че са ги ползвали като валута. Представи си, например, да можеш да размениш 100 какаови зърна за пуйка или голямо тъкано одеяло. Дори има теория, че още по онова време е имало фалшификатори, които са се опитвали да създадат фалшиви какаови зърна, за да хакнат системата и да вземат повече от една пуйка.
3. Ботаническото име на какаото е „храна на боговете“
Научното наименование на какаовото дърво, Theobroma cacao, се превежда на гръцки като „храна на боговете“. Това име само говори за голямото уважение, с което древните култури са се отнасяли към растението и неговите зърна.
4. Какаото като революционна напитка, запазена само за богатите
Когато испански изследователи го донасят в Европа през 16-и век, какаото става изключително популярно в Европа. Консумира се под формата на подсладена гореща напитка и първоначално е запазено само за елита, като се смята за символ на лукс и изтънченост. Не можем да спорим, и нас луксът ни успокоява.
5. Глобалното производство на какаото днес
Всяка година се произвеждат над 4 милиона тона какаови зърна, като Кот д'Ивоар, Гана и Индонезия са отговорни за над 60% от производството. Въпреки тропическия си произход, какаото се консумира предимно в западните страни, като Европа и Северна Америка са водещите консуматори на какао.





