Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия и поема поста на изпълнителен директор в Световната банка

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева подаде оставка от поста си на заместник-председател на Европейската комисия. Считано от 2 януари 2017 г. тя се връща в Световната банка, където ще бъде главен изпълнителен директор.

Съобщението за промяната е на Европейската комисия.

Във връзка с решението си Кристалина Георгиева направи следното обръщение:

kristalina georgieva bank"За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси.

Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света.

От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел."

 

 

www.infoz.bg