Андрей Новаков: Оптимист съм, че пакетът „Мобилност” няма да се приеме в този вид

Законодателният пакет „Мобилност”, в който са заложени рестриктивни мерки, които могат да доведат до фалити на фирми за товарен транспорт, беше представен пред бранша в Стара Загора от евродепутата Андрей Новаков.

Според предложенията, шофьорите ще трябва на всеки три седмици да се прибират заедно с колите си в страната, в която е регистрирана компанията.

„Дотук постигнахме малки победи. Имаше условие шофьорите да носят трудовия си договор, преведен на всички езици на страните членки на Европейски съюз, това предложение ще отпадне, ще бъдат преведени само на 2 – 3 езика. Изискването задължителните почивки на водачите на ТИР-ове да стават в хотел, а не в кабината на колата, ще се прилага едва след като бъдат изградени паркинги с европейски средства” – каза Андрей Новаков.

Той добави, че е оптимист, че законодателният пакет няма да бъде приет в този вид. Законодателният пакет ще бъде гласуван за първи път в Комисията по транспорт в Европейския парламент на 24 май.

На форума в Стара Загора, организиран от народните представители от ГЕРБ Радостин Танев и Борис Кърчев, се проведе и обществено обсъждане на работните проекти на Закона за водачите на моторни превозни средства, Закона за пътните превозни средства и Закона за движение по пътищата.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg