ранглиста ATP tennis

Кои са българските тенисисти, които играят в световния тенис?

Немалко български тенисисти славят България в международните тенис състезания. Списъкът е дълъг, така че няма да изреждаме всички тях, а ще обърнем внимание на най-добрите играчи, които ни носят чести поводи за гордост. Разбира се, в никакъв случай не омаловажаваме останалите състезатели, защото те правят всичко по силите си, за да защитят трибагреника.

И също да допринесат с това страната ни да стане популярна във всяка една точка на света.

До момента 30 български тенисисти участват в ATP – асоциацията на професионалистите, като повечето от тях се представят много достойно. А сега нека разгледаме няколко от играчите с най-висок рейтинг. Всички те са български мъже демонстрирали брилянтни игри по световните кортове.

Григор Димитров – Гришо

Григор е най-голямата тенис звезда в България към актуалния момент. Той е роден в Хасково на 16.05.1991 година и е шампион в Уимбълдън и US Open през 2008 година при юношите. Гришо има осем отличия от ATP (Световния тур), като за пръв път се изкачва в престижната световна класация Топ 10 на 07.07.2014 година. До приключването на 2019 година, Григор е победил на сингъл 304 пъти от 505 мача.

Димитър Кузманов – Мико

Димитър Кузманов е български тенисист роден в Пловдив през 1993 година. Той се нарежда под номер две на българските играчи в ранглистата на ATP, след феноменалния Григор Димитров. Кузманов печели приза за тенисист на годината на Европа през 2009 година при мъжете до 16 години. Мико, както го наричат получава покана да се състезава за Купа Дейвис заедно с отбора на България. Това е един от младите таланти, на които родния тенис разчита към днешна дата.

Александър Лазаров

Александър Лазаров е друг млад тенисист от България роден през 1997 година. В момента той заема 520 позиция в ATP ранглистата. При дебюта си в ATP Лазаров губи в два сета срещу Мариус Копил, но това не го демотивира да продължи напред. Тенисистът показа и доста добри игри на Купа Дейвис през 2016, като доказа, че е сред най-добрите професионални тенис играчи в Бългаия.

Александър Донски

Младият Александър Донски също е сред надеждите на българския тенис. Той е роден през 1998 година и се подвизава в ATP турнирите. Донски не веднъж или два пъти е показвал характер по кортовете в Европа и света и напълно заслужено намира място сред професионалните играчи. Неговата младост му помага да има много хъс и да желае победата винаги и на всяка цена. Александър играе със силната си дясна ръка, която многократно е покосявала съперниците.

Други български тенисисти в АТП

Списъкът с играчите не спира дотук и задължително трябва да споменем имената на Адриан Андреев, Габриел Донев, Димитър Кутровски, Васко Младенов и Мартин Димитров. Има и още много български момчета, които показват мъжество и характер в световния тенис. Всички те заслужават бляскава кариера, която ние им пожелаваме. Надяваме се, че нашата публикация Ви е била интересна и стискаме палци на горе посочените играчи да вървят само напред и нагоре.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24