Може ли имунотерапията да излекува рака? Отговорът от онколога проф. д-р Кристоф Цилински

Чрез имунотерапията се атакуват конкретно туморните клетки в организма, като за това се използва собствената имунна система, за да защити тялото и да унищожи „чуждите“ клетки. Това е разликата с например химиотерапията, която засяга и различни здрави клетки на човека, обяснява в интервю проф. д-р Кристоф Цилински.

Проф. д-р Кристоф Цилински е медицинският директор на частната виенска клиника Wiener Privatklinik (WPK) и на Централноевропейския център по ракови заболявания, един от най-престижните центрове в Европа.

– Проф. Цилински, каква е разликата между онкология и имуноонкология?

– Трябва да приемем, че ракът е резултат от грешно диференциране на клетка, която допреди това е функционирала нормално. Започва някъде в тялото, успява да преодолее механизмите за контрол и по този начин се разпростира в организма на пациента. Когато лекуваме това заболяване се опитваме да спрем разпространението и растежа на раковите клетки. Това се постига чрез хирургичното премахване на тумора, лъчетерапия, и системна терапия, като химиотерапия, имунотерапия или терапии, които таргетират много ясно изразена молекулярна алтерация.

– Какво точно представлява химиотерапията?

– Пречи на делението на клетките, но не само на раковите клетки, а и на здравите. В този смисъл, химиотерапията не е таргетирана терапия, защото атакува много различни клетки.

– А на какъв принцип се основава имунотерапията?

– Имунотерапията атакува туморните клетки таргетирано, като за целта използва собствената имунна система на тялото. Туморните клетки проявяват много специфични изменения и успяват да станат невидими за клетките на имунната система. Имунотерапията премахва тази невидимост.

– Кога е възможна имунотерапията?

– Терапията с чекпойнт инхибитори в момента е регистрирала успехи при около 20 индикатора, сред които меланома, рак на белия дроб, на стомаха, на бъбреците, както и рак на дебелото черво и на матката. Трябва да се има предвид, обаче, че имунотерапията често трябва да бъде комбинирана с други лечения, като химиотерапия или молекулярна терапия.

– В какви случаи няма резултат от имунотерапията?

– При някои видове рак на гърдата (с изключение на „тройно негативната“ форма), рак на простатата и рак на панкреаса.

– Защо?

Колкото по-различен е един тумор на молекулярно ниво, толкова по-добре работи имунотерапията, тъй като разликата между туморните клетки и „нормалните“ клетки позволява те да бъдат разпознати. Това разграничаване позволява на защитните механизми на тялото да унищожат тези „чужди“ клетки.

– Вярно ли е, че имунотерапията има особено добри резултати, когато ракът на белия дроб е причинен от тютюнопушене?

– Трудно е да се направят следствени връзки при онкологията, но виждам генетичните промени в клетките на белия дроб като ясно доказателство колко е вредно тютюнопушенето.

– За кого е подходяща имунотерапията?

– В нашия център туморите биват анализирани чрез хистологични, имунохистохимични и молекулярни методи. Ако при тези изследвания туморът покаже PD-L1 маркер, предприемаме имунотерапия.

– Може ли имунотерапията да излекува рака?

– В някои случаи, като злокачествена меланома – да, но при повечето злокачествени заболявания – не. Въпреки това, може да удължи живота.

– Какви са страничните ефекти?

– Страничните ефекти могат да бъдат кожни промени, диария и колит, нервни или ендокринни разтройства.

– Какви са последните открития в областта?

– По настоящем целта е да се открие защо имунотерапията дава резултати при само 30% от случаите, да се идентифицират факторите и да се открие решение. Освен това, сегашните методи за имунотерапия влияят само на две имунологични взаимодействия. Комбинациите от имунотерапия с други форми на терапия са добре развити и предлагат нови възможности. Комбинацията от имунотерапия и молекулярна терапия е друга вълнуваща сфера на развитие.


Christoph Zielinski

Повече за Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 година и базирана във Виена, е една от най-големите австрийски болници. Болницата предлага повече от 30 различни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 легла, операционен блок с 4 операционни зали, модерни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и ядрена хирургия), физиотерапия и възстановяване по международни стандарти. Медицинският екип е съставен от повече от 250 признати австрийски експерти, които прилагат интердисциплинарен подход към всеки случай.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни