Може ли имунотерапията да излекува рака? Отговорът от онколога проф. д-р Кристоф Цилински

Чрез имунотерапията се атакуват конкретно туморните клетки в организма, като за това се използва собствената имунна система, за да защити тялото и да унищожи „чуждите“ клетки. Това е разликата с например химиотерапията, която засяга и различни здрави клетки на човека, обяснява в интервю проф. д-р Кристоф Цилински.

Проф. д-р Кристоф Цилински е медицинският директор на частната виенска клиника Wiener Privatklinik (WPK) и на Централноевропейския център по ракови заболявания, един от най-престижните центрове в Европа.

– Проф. Цилински, каква е разликата между онкология и имуноонкология?

– Трябва да приемем, че ракът е резултат от грешно диференциране на клетка, която допреди това е функционирала нормално. Започва някъде в тялото, успява да преодолее механизмите за контрол и по този начин се разпростира в организма на пациента. Когато лекуваме това заболяване се опитваме да спрем разпространението и растежа на раковите клетки. Това се постига чрез хирургичното премахване на тумора, лъчетерапия, и системна терапия, като химиотерапия, имунотерапия или терапии, които таргетират много ясно изразена молекулярна алтерация.

– Какво точно представлява химиотерапията?

– Пречи на делението на клетките, но не само на раковите клетки, а и на здравите. В този смисъл, химиотерапията не е таргетирана терапия, защото атакува много различни клетки.

– А на какъв принцип се основава имунотерапията?

– Имунотерапията атакува туморните клетки таргетирано, като за целта използва собствената имунна система на тялото. Туморните клетки проявяват много специфични изменения и успяват да станат невидими за клетките на имунната система. Имунотерапията премахва тази невидимост.

– Кога е възможна имунотерапията?

– Терапията с чекпойнт инхибитори в момента е регистрирала успехи при около 20 индикатора, сред които меланома, рак на белия дроб, на стомаха, на бъбреците, както и рак на дебелото черво и на матката. Трябва да се има предвид, обаче, че имунотерапията често трябва да бъде комбинирана с други лечения, като химиотерапия или молекулярна терапия.

– В какви случаи няма резултат от имунотерапията?

– При някои видове рак на гърдата (с изключение на „тройно негативната“ форма), рак на простатата и рак на панкреаса.

– Защо?

Колкото по-различен е един тумор на молекулярно ниво, толкова по-добре работи имунотерапията, тъй като разликата между туморните клетки и „нормалните“ клетки позволява те да бъдат разпознати. Това разграничаване позволява на защитните механизми на тялото да унищожат тези „чужди“ клетки.

– Вярно ли е, че имунотерапията има особено добри резултати, когато ракът на белия дроб е причинен от тютюнопушене?

– Трудно е да се направят следствени връзки при онкологията, но виждам генетичните промени в клетките на белия дроб като ясно доказателство колко е вредно тютюнопушенето.

– За кого е подходяща имунотерапията?

– В нашия център туморите биват анализирани чрез хистологични, имунохистохимични и молекулярни методи. Ако при тези изследвания туморът покаже PD-L1 маркер, предприемаме имунотерапия.

– Може ли имунотерапията да излекува рака?

– В някои случаи, като злокачествена меланома – да, но при повечето злокачествени заболявания – не. Въпреки това, може да удължи живота.

– Какви са страничните ефекти?

– Страничните ефекти могат да бъдат кожни промени, диария и колит, нервни или ендокринни разтройства.

– Какви са последните открития в областта?

– По настоящем целта е да се открие защо имунотерапията дава резултати при само 30% от случаите, да се идентифицират факторите и да се открие решение. Освен това, сегашните методи за имунотерапия влияят само на две имунологични взаимодействия. Комбинациите от имунотерапия с други форми на терапия са добре развити и предлагат нови възможности. Комбинацията от имунотерапия и молекулярна терапия е друга вълнуваща сфера на развитие.


Christoph Zielinski

Повече за Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 година и базирана във Виена, е една от най-големите австрийски болници. Болницата предлага повече от 30 различни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 легла, операционен блок с 4 операционни зали, модерни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и ядрена хирургия), физиотерапия и възстановяване по международни стандарти. Медицинският екип е съставен от повече от 250 признати австрийски експерти, които прилагат интердисциплинарен подход към всеки случай.

www.infoz.bg  www.infoz.bg