Може ли имунотерапията да излекува рака? Отговорът от онколога проф. д-р Кристоф Цилински

Чрез имунотерапията се атакуват конкретно туморните клетки в организма, като за това се използва собствената имунна система, за да защити тялото и да унищожи „чуждите“ клетки. Това е разликата с например химиотерапията, която засяга и различни здрави клетки на човека, обяснява в интервю проф. д-р Кристоф Цилински.

Проф. д-р Кристоф Цилински е медицинският директор на частната виенска клиника Wiener Privatklinik (WPK) и на Централноевропейския център по ракови заболявания, един от най-престижните центрове в Европа.

– Проф. Цилински, каква е разликата между онкология и имуноонкология?

– Трябва да приемем, че ракът е резултат от грешно диференциране на клетка, която допреди това е функционирала нормално. Започва някъде в тялото, успява да преодолее механизмите за контрол и по този начин се разпростира в организма на пациента. Когато лекуваме това заболяване се опитваме да спрем разпространението и растежа на раковите клетки. Това се постига чрез хирургичното премахване на тумора, лъчетерапия, и системна терапия, като химиотерапия, имунотерапия или терапии, които таргетират много ясно изразена молекулярна алтерация.

– Какво точно представлява химиотерапията?

– Пречи на делението на клетките, но не само на раковите клетки, а и на здравите. В този смисъл, химиотерапията не е таргетирана терапия, защото атакува много различни клетки.

– А на какъв принцип се основава имунотерапията?

– Имунотерапията атакува туморните клетки таргетирано, като за целта използва собствената имунна система на тялото. Туморните клетки проявяват много специфични изменения и успяват да станат невидими за клетките на имунната система. Имунотерапията премахва тази невидимост.

– Кога е възможна имунотерапията?

– Терапията с чекпойнт инхибитори в момента е регистрирала успехи при около 20 индикатора, сред които меланома, рак на белия дроб, на стомаха, на бъбреците, както и рак на дебелото черво и на матката. Трябва да се има предвид, обаче, че имунотерапията често трябва да бъде комбинирана с други лечения, като химиотерапия или молекулярна терапия.

– В какви случаи няма резултат от имунотерапията?

– При някои видове рак на гърдата (с изключение на „тройно негативната“ форма), рак на простатата и рак на панкреаса.

– Защо?

Колкото по-различен е един тумор на молекулярно ниво, толкова по-добре работи имунотерапията, тъй като разликата между туморните клетки и „нормалните“ клетки позволява те да бъдат разпознати. Това разграничаване позволява на защитните механизми на тялото да унищожат тези „чужди“ клетки.

– Вярно ли е, че имунотерапията има особено добри резултати, когато ракът на белия дроб е причинен от тютюнопушене?

– Трудно е да се направят следствени връзки при онкологията, но виждам генетичните промени в клетките на белия дроб като ясно доказателство колко е вредно тютюнопушенето.

– За кого е подходяща имунотерапията?

– В нашия център туморите биват анализирани чрез хистологични, имунохистохимични и молекулярни методи. Ако при тези изследвания туморът покаже PD-L1 маркер, предприемаме имунотерапия.

– Може ли имунотерапията да излекува рака?

– В някои случаи, като злокачествена меланома – да, но при повечето злокачествени заболявания – не. Въпреки това, може да удължи живота.

– Какви са страничните ефекти?

– Страничните ефекти могат да бъдат кожни промени, диария и колит, нервни или ендокринни разтройства.

– Какви са последните открития в областта?

– По настоящем целта е да се открие защо имунотерапията дава резултати при само 30% от случаите, да се идентифицират факторите и да се открие решение. Освен това, сегашните методи за имунотерапия влияят само на две имунологични взаимодействия. Комбинациите от имунотерапия с други форми на терапия са добре развити и предлагат нови възможности. Комбинацията от имунотерапия и молекулярна терапия е друга вълнуваща сфера на развитие.


Christoph Zielinski

Повече за Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 година и базирана във Виена, е една от най-големите австрийски болници. Болницата предлага повече от 30 различни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 легла, операционен блок с 4 операционни зали, модерни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и ядрена хирургия), физиотерапия и възстановяване по международни стандарти. Медицинският екип е съставен от повече от 250 признати австрийски експерти, които прилагат интердисциплинарен подход към всеки случай.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джо Байдън се очаква скоро да оповести стратегията си по отношение на Китай. Увеличават се призивите за публично и ясно поемане на ангажимент за военната защита на Тайван в случай на китайска агресия

* * *
Около 178 хиляди работници в германските автомобилни заводи могат да загубят работата си до 2025 г. поради прехода към електрически превозни средства

* * *
Инвестиционна компания, контролирана от Бил Гейтс, е прехвърлила акции на стойност над 1,8 милиарда долара на Мелинда Гейтс тази седмица, след като двамата обявиха, че прекратяват 27-годишния си брак. Компанията Cascade Investment е прехвърлила на Мелинда Гейтс над 14 млн. акции на Канадската железопътна компания и над 2,9 млн. акции на AutoNation

* * *
Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е продал акции на компанията си на стойност около 2,4 милиарда долара, но остава най-големият единичен акционер на най-големия интернет търговец на дребно. През февруари и ноември 2020 г. Безос се раздели с книжа на обща стойност повече от 7 млрд. долара. Amazon има пазарна стойност от 1,7 трилиона долара

* * *
В Европейския съюз на всяка секунда 30 души получават ваксина против коронавирус, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В държавите от Съюза са разпределени 200 милиона дози ваксина. Дневно 3 милиона европейци се ваксинират, а до края на юли 70% от пълнолетните хора ще бъдат имунизирани

* * *
В борбата за ограничаване на глобалната пандемия правителството на САЩ предлага отпадане на патентите за ваксините. САЩ стоят зад защитата на интелектуалната собственост, но пандемията е глобална криза, която изисква извънредни стъпки. Председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен изрази готовност за обсъждане на предложението

* * *
Биогоривата като гориво за самолетите се разглеждат като важна цел за намаляване на емисиите от въглероден диоксид. На този етап няма достатъчно суровина за такова производство. Анализират се възможности с използване на различни източници, като например отпадни животински и растителни мазнини, останали от хранителната индустрия

Най-четеното от последните дни