Saype: Отвъд стените

Saype: Отвъд стените

59-ото Венецианско биенале, най-старият и престижен форум за съвременно изкуство се открива на 22 април 2022 г. За да отбележат събитието, както и Деня на Земята, Lavazza Group с #EmbracingVenice посрещат артистът Сайпе (Saype) и новата спирка на световното му произведение на изкуството „Отвъд стените“. Посетителите ще могат да се насладят на творбата на Сайпе на 22 април в района на Arsenale Nord – мястото на втората самостоятелна изложба в Италия на френско-швейцарския художник след Торино, със снимки, видеоклипове и подробности за инсталацията за проекта „Отвъд стените“ и някои от неговите 12 спирки по света от 2019 г.

Те символично създават най-голямата човешка верига досега и подчертават важността да останем заедно, за да преодолеем всички предизвикателства на нашето време.

В Деня на Земята Lavazza Group иска да привлече вниманието към особено актуален въпрос: крехкостта на живота на земята и отговорността към другите хора, различните форми на живот и планетата, на която имаме привилегията да живеем. Това ще бъде визуално пресъздадено чрез въздействащото, но ефимерно произведение на изкуството, проектирано да изчезне за броени дни и реализирано във Венеция – градът, който е върховният символ на изкуството и човешката креативност, но също и на сложната връзка между човека и природата,

Valentin Flauraud

Две ръце се протягат една към друга в израз на доверие и взаимопомощ: това е централният образ на монументалното произведение, нарисувано върху трева с помощта на създадени от самия художник биоразградими пигменти и инсталирано на класически венециански „понтон“, който всеки ден пресича каналите, за да позволи на града да бъде домакин на „Отвъд стените“, „най-голямата човешка верига в историята“, проект, пренесен на различни ключови места в страни по света (instagram.com/saype_artiste).

„След като пътувах в продължение на 3 години по света с проекта “Отвъд стените„, съм щастлив, че именно този емблематичен град ще бъде част от него. Град на историята и изкуството, Венеция отразява предизвикателствата на изменението на климата. В този смисъл работата ръка за ръка с уважението към природата е единственият начин да преодолеем заедно неуспехите от миналото и да създадем светло бъдеще – каза Сайпе – Да мога да пренеса ръцете на „Отвъд стените“ през каналите за Венецианското биенале е възможност за мен да изпратя красиво послание за оптимизъм към целия свят. Денят на Земята е идеалното време да ни напомни, че екологията трябва да бъде в основата на нашите грижи и аз съм горд, че мога да изпратя това съобщение с Lavazza, които са исторически партньор в моето приключение като артист и с които се опитваме да продължим напред в един по-устойчив свят.“

„Дадохме на този проект пълната си подкрепа, за да продължим по пътя, по който сме тръгнали преди много години, с цел да дадем глас на проблемите пред устойчивостта чрез изкуство и фотография – каза членът на борда на Lavazza Group Франческа Лаваца. – Изкуството на Сайпе изцяло въплъщава нашите ценности и е идеалното доказателство за все по-близката връзка между визуалните изкуства и устойчивостта. В духа на нашата Цел Нула, ние избрахме Деня на Земята, за да събудим отново нашето колективно съзнание за деликатния баланс между човека и природната среда и за необходимостта от предприемане на действия за насърчаване на промяната. С наближаващото биенале на изкуствата във Венеция, ние искаме да предложим на света визуален синтез, който интегрира работата на Сайпе в този най-емблематичен град, с който имаме дългогодишни връзки чрез партньорства и културни проекти.“

Цел Нула, създадена от Lavazza, се присъединява към 17-те Цели за устойчиво развитие и се стреми да разпространи посланието на Дневния ред 2030 до възможно най-широка аудитория, както и да ръководи проектите на Групата в последните години, за да повиши осведомеността по въпросите на устойчивостта.

Lavazza Group е дългогодишен поддръжник на Сайпе, с когото споделя ценностите на приобщаване, солидарност и желание за опазване на околната среда, която е все по-застрашена. Художествена комбинация, съсредоточена върху вярата в отговорното изкуство, която има за цел да насърчи размисъла върху ролята, която всички трябва да играем в опазването на света, в който живеем. Това е придружено от ангажимент в реалния свят, който от една страна художникът прилага към своята работа, а от друга, Групата реализира, като действа като отговорен бизнес ежедневно и чрез своята Фондация, водена от корпоративната цел „Пробуждане на по-добър свят всяка сутрин“.

Партньорството между Lavazza Group, Сайпе и Венецианския павилион придобива конкретна форма със събитията във Венециански павилион Fuori Padiglione, серия от пет срещи, базирани на дълбоко споделени цели. Целта е да се провокират хората да мислят отговорно за бъдещето и за належащите социални и екологични проблеми, с оглед ограничаване на разрушителното въздействие на изменението на климата, което заплашва уникални места като Венеция и силно уязвими култури като кафето.

Събитието със Сайпе е част от програмата на Венецианския павилион FPV, курирана от Джована Заботи, която тази година ще бъде озаглавена „Alloro“ [Bay Laurel], свидетелствайки за диалога, който е възможен между изкуството и природата и на който работата на Сайпе е конкретна пример.

„Човек и природа: тази симбиотична връзка върви ръка за ръка през последните десетилетия с нарастващото уважение към динамиката на екологичната устойчивост, грижата за животните и защитата на всички живи същества. Това е форма на повишено екологично съзнание, което еволюира и започва да се изразява творчески чрез изкуството. Всъщност това представлява нова форма за творчеството, където границите между изкуство, наука и комуникация са размити. Тук се крие връзката между Alloro и произведенията на Сайпе – природата заена централно място в произведението на изкуството, природа, която се трансформира и мутира, променя цвета и формата и приема нов живот, както ние, хората, които живеем в нея.“ – каза Джована Заботи, куратор на павилиона във Венеция. „Успоредно с това, природата, експериментирането, изкуството и бъдещето ще бъдат темите, минаващи през всички събития на Fuori Padiglione, в които младите хора и надеждата, която представляват, ще играят основна роля. Партньорството с Lavazza Group е щастлив пример за все по-близката връзка между природата и изкуството и аз съм особено щастлив от сътрудничеството, което установихме“.


САЙПЕ (SAYPE)

 Saype е самоук артист, роден през 1989 г., който рисува графити в тийнейджърските си години и сега се радва на световна слава с монументалните си картини върху трева, които се обръщат към темите за човечеството, глобализма и устойчивостта на околната среда. За да ги рисува, той използва техника, която сам е измислил, използвайки биоразградими пигменти. Несъмнено един от най-известните художници на световната сцена за съвременно изкуство, той беше включен в класацията на списание Forbes за 2019 г. на 30-те най-влиятелни под 30-те години в света на изкуството и културата.

„Нашият живот и нашите действия са предопределени да оставят следи от нашето преминаване през този свят. От нас зависи какво ще извлечем от това. – казва творецът. – Харесва ми идеята да имам въздействие върху хората и обществото, но без да оставям отпечатък върху природата. Ето защо изобретих биоразградим процес за рисуване върху трева, техника, която ми позволява да рисувам огромни еко-устойчиви фрески на земята. Твърдо съм убеден, че изкуството може да бъде от полза на света и обществото. Това е посланието, което искам да предам на света, послание за доброта и оптимизъм, като създам най-голямата човешка верига, правена някога. Проектът „Отвъд стените“ стартира през 2019 г. в подножието на Айфеловата кула и има за цел да обиколи света и да посети около 30 града на всичките пет континента.

Ръцете, които рисувам, се преплитат и обединяват в общо усилие да надхвърлим стените, които разделят хората и ги затварят в ментални или географски пространства. В тази творба символичното пресичане на стени не елиминира уникалността на всяка от ръцете: всички те разказват житейска история и са фино маркирани с множество среди, независимо дали са социални, географски или етнически. Универсалността, която сега се отприщва „отвъд стените“, е тази на човечеството, обхващащо плурализъм: „Отвъд стените“ ще пресече границите, за да разпространи това универсално послание, протичащо от град в град по тази огромна човешка верига, защото „само обединено, човечеството ще бъде може да се изправи срещу различните предизвикателства, които ще трябва да преодолее“.

Valentin Flauraud 02

Saype FrancescaLavazza BiennaleVenezia 2

Франческа Лаваца, член на борда на Lavazza Group, и Saype

Valentin Flauraud for SAYPE


По време на 59-то биенале на изкуствата във Венеция, Torre di Porta Nuova в района на Arsenale Nord е домакин на втората самостоятелна изложба в Италия (след Торино) на френско-швейцарския художник Сайпе. Тя е фокусирана върху неговия проект „Отвъд стените“, стартиран през юни 2019 г., с цел символично да формира най-голямата човешка верига в света, за да подчертае важността да останем заедно, за да преодолеем различните предизвикателства, пред които сме изправени.

В една от галериите в Torre di Porta Nuova изложба от снимки, видеоклипове и детайли на инсталацията реконструира поетиката, кариерата и техниките на известния Foot Murales, възпроизведен от Сайпе по целия свят, обяснявайки иновативния подход към материалите и създаването на огромни фигури, които хибридизират изразните средства на уличното изкуство и ландшафта.

Гигантските фрески върху трева изобразяват ръце, които се преплитат и обединяват в общо усилие за преодоляване на стените, които разделят хората и ги затварят в ментални или географски пространства.

Стените, издигнати в ума, се превръщат във фиктивни прегради, които се отстраняват от художника, създавайки по този начин въображаем пробив в реалните, тухлени и хоросанови стени, построени от човечеството вътре и срещу себе си.

Дългите вериги не забравят стойността на сингулярността, въплътена във всяка ръка. Детайлите във всеки един от тях – облекло, аксесоари, цвят на кожата – изразяват индивидуалността на човек и предават неговия социален, географски или етнически произход.

Изложбата се провежда в едно от историческите места на града, Torre di Porta Nuova в района на Arsenale Nord. От откриването си за обществеността през 2011 г. след основен ремонт, Кулата се превърна в център на изкуството и културата за общността.

В тази уникална обстановка изложбата представлява фотографска и описателна реконструкция на някои от миналите етапи на проекта, включително някои емблематични спирки като Париж, Уагадугу, Торино и други. Тя също така предлага изключителна гледка от Кулата (на височина от 35 метра ) от 13-ия етап на проекта „Отвъд стените“. Гигантското плаващо произведение на изкуството, изработено от биоразградими материали и с размери около 300 квадратни метра, в този венециански контекст на Биеналето, изпраща важно послание на надежда за бъдещето в тези особено зловещи времена.

По този начин Beyond Walls се превърна в още едно звено в „най-голямата човешка верига в историята“, предвидена да обхване пет континента и над 30 града. Решението да се покаже работата в Torre di Porta Nuova отразява желанието на художника да разруши физическите и психически стени и да ни покани да положим колективни усилия, за да се почувстваме като жива част от една екосистема и отговорни за крехкото равновесие, което изисква нашата грижа и нашия индивидуален ангажимент.

EmbracingVenice Saype presskit BG image3

EmbracingVenice Saype presskit BG image4

EmbracingVenice Saype presskit BG image5

EmbracingVenice Saype presskit BG image6

EmbracingVenice Saype presskit BG image7

EmbracingVenice Saype presskit BG image8

EmbracingVenice Saype presskit BG image9

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg