Американските инвестиции в България са близо 850 млн. евро

Работи се по 18 проекта с участието на инвеститори от САЩ на обща стойност над 1 млрд. лева, които ще разкрият 2400 нови работни места в България, съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща с представители на американския бизнес у нас. Разговорите са част от инициативата „Закуска с инвеститори“. До момента американските инвестиции в страната са близо 850 млн. евро и интересът се запазва. 

На срещата беше казано, че България и САЩ бележат рекорден стокообмен през 2021 г., който възлиза на 1,3 млрд. щатски долара и отбелязва ръст от 20% спрямо предходната година. „Тези числа са резултат от доброто партньорство между нашите страни и от факта, че в България работят над 100 американски компании, които са разкрили повече от 30 000 работни места“, уточни икономическият министър.

 Американският пазар е сред основните експортни дестинации за български изделия от високотехнологичния спектър. Те са съсредоточени в енергетиката, автоиндустрията, информационните и комуникационните технологии, фармацията, аутсорсинга и други. „За последното десетилетие в сектора на информационните и комуникационните технологии три от петте най-големи компании, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, са от САЩ.

Участие в днешната среща взеха представители на над 20 водещи компании от САЩ. Дискусията се организира с подкрепата на Американската търговска камара в България (АмЧам), които бяха представени от президента на Камарата в България Оливие Маркет и от изпълнителния директор Иван Михайлов.

amcham us

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg