Единадесетокласниците Диана Щерева и Георги Георгиев са новите млади омбудсмани на Стара Загора

Единадесетокласниците Диана Щерева и Георги Георгиев са новите млади омбудсмани на Стара Загора

Единадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ Диана Щерева и Георги Георгиев са новата двойка млади омбудсмани на Стара Загора. Те бяха официално избрани на церемония в зала „Петко Славейков“. Общо четири двойки представиха свои платформи пред съученици и комисия – дванадесетокласниците Снежина Николаева и Гергана Христова от Средно училище „Тодор Каблешков“, както и десетокласниците и възпитаници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Ивайло Жеков и Петър Бухчев и Никол Маджарова и Валерия Йосифова.

IMG0977

Изборът беше направен от комисия в състав: Надежда Чакърова – обществен посредник за община Стара Загора, Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“, Маргарита Крумова началник на отдел „Туризъм“, настоящите кмет на Млада Загора Йоана Попова, и председател на Младежки общински съвет Офелия Янакиева, както и досегашните млади омбудсмани Анна-Мария Богданова и Мелиса Халил.

„Имам повод да Ви поздравя с настоящия избор, но и да благодаря за добрата инициатива на обществения посредник на Стара Загора Надежда Чакърова за създаването на този формат, който даде идея и на други общини да го разработят. Много по-лесно се осъществява връзката с младите хора по този начин, а те определено имат интересните и различните виждания за управлението на града ни, които са полезни за всички ни. Надявам се, че и този екип ще работи сърдечно и с мисъл, както предходните. Реализирайте полезни инициативи и надграждайте постигнатото“ – с тези думи заместник-кметът Иванка Сотирова се обърна към присъстващите в залата. – „На вас ви се полага много работа, не приемайте титлата само като привилегия, влагайте смисъл в нея“, каза на двамата млади хора зам.-кметът.

„Гордеем се с представянето Ви. Всяка идея, която споделиха кандидатите за млади омбудсмани днес, ще се опитаме да реализираме, защото е важно да се вслушваме един в друг. Работете заедно и обединени. Стара Загора има своите будни и млади хора“, каза Надежда Чакърова. Заедно с екипа си тя реализира инициативата за четвърти път.

Досегашните млади омбудсмани Анна-Мария Богданова и Мелиса Халил направиха презентация на дейностите, които са реализирали заедно с младите хора в Стара Загора. Редица младежки и обществени каузи са били инициирани или подкрепени от момичетата.

Една от тях е благотворителна акция за събиране на книги за унищожената библиотека в град Кубрат. Грамоти и благодарност получиха всички 9 училища, прегърнали идеята и допринесли за даряването на 1200 издания – Професионална гимнация „Св. Иван Рилски“ и Второ основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ – Раднево, Средно училище „Пейо Яворов“ – Чирпан и старозагорските Второ основно училище „Петко Славейков“, Професионална гимназия за Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и  Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, както и Детски център „Млакият принц“.

В края на събитието, омбудсманът на Стара Загора Надежда Чакърова обяви, че и тази година ще бъде осъществена благотворителната акция „Елха на чудесата“. След 20 ноември, в офиса на обществения посредник ще се събират художествени и помощни материали, които да бъдат в полза на децата, които имат специални образователни потребности.

www.infoz.bg  www.infoz.bg