В Стара Загора избраха първия в България Млад омбудсман

В Стара Загора бяха избрани за първи път в страната Млад омбудсман и негов заместник. Идеята е на обществения посредник на Стара Загора Надежда Николова-Чакърова и е реализирана с подкрепата на Общината и на Общинския съвет.

В конкурса участваха 48 ученици между 9-и и 11-и клас. За обществен посредник на Млада Загора единодушна журито посочи единайсетокласничката от Езикова гимназия „Ромен Ролен” Бетина Радева, а съученикът ѝ Калоян Максимов за неин заместник.

mlad ombudsmanПлакет за началото на мандата им връчи националният омбудсман Мая Манолова. „Първата ни инициатива ще бъде анкетно проучване в училищата на територията на община Стара Загора за актуални теми и трудности, които вълнуват нашите връстници. Това ще ни даде възможност да планираме бъдещите си дейности и проекти” – каза Бетина Радева.

„Никак не съм изненадана, че инициативата се случва точно в Стара Загора, защото това е градът на активното и будното гражданско общество, на активни граждани, които воюват за своите каузи, които ги печелят и не се отказват докато не намерят решение на проблемите, които поставят” – заяви Мая Манолова и поздрави своите млади колеги.

„Целта на избор на млад омбудсман е да привлечем повече млади хора към обществения живот и млади хора да формират аналитично и критично мислене, да защитавате както лични, така и обществени каузи” – сподели Надежда Николова-Чакърова.

Първата задача, която е поставила тя на Младия омбудсман и на Обществения съвет към него, е как да върнем добрия тон на общуване в социалните мрежи.

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg