Дни на толерантността в Стара Загора

Дни на толерантността в Стара Загора

Фондация „Мисия Криле” организира Дни на толерантността, посветени на бежанците. Те ще се проведат от 8 до 22 ноември в Стара Загора. Ще бъдат представени книги, филми, музика, фотография, поезия, живи истории и вкусна храна от Близкия изток. Входът е свободен за всички събития.

Фотоизложба „Имам си една мечта“ ще бъде открита на 8 ноември в 18:00 часа във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Тя е посветена на децата бежанци и е осъществена от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф, с подкрепата на УНИЦЕФ. От 18:30 до 20:00 часа ще бъде прожектиран документалният филм „Няма къде да се скриеш“ (Норвегия, Швеция) – зала първи етаж в библиотеката. Не се препоръчва за деца под 16 години.

Филмът проследява медика Нори Шариф в продължение на 5 години на драматична промяна, предлагайки уникален достъп до една от най-опасните и недостъпни зони в света – "триъгълника на смъртта" в централен Ирак. Докато първоначално се заснемат истории на оцелели и надеждите им за по-добро бъдеще, докато американските и съюзнически войски се изтеглят от Ирак през 2011 г., конфликтите с иракските войски продължават и населението бяга в чужбина, придружено от по-голяма част от медицинския персонал. Нори е сред малкото, които остават. Когато Ислямска държава настъпва към Джалавла през 2014 г. и превзема града, на Нори също се налага внезапно да избяга, заедно със семейството си…

12 ноември (понеделник)
18:30 - 20:00 часа - прожекция на документалния филм „Пощальонът“ (България) – зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Село Голям Дервент в миналото е наричано Голяма порта, заради стратегическото му положение. То отново попада в центъра на международните събития, защото е първото населено място, през което минават търсещите убежище бежанци. Забравеното село на границата с Турция се е превърнало в една тайна врата с Европа, а местният пощальон решава да се кандидатира за кмет, за да спаси все по-обезлюдяващия се Голям Дервент като го насели със сирийски бежанци. Основният му опонент затваря очи пред проблемите на бягащите от войната, бори се за затваряне на границата и за връщане на комунизма. Изборите за двама кандидати обаче не приключват след преброяването на бюлетините.

15 ноември (четвъртък)
Ден на отворените сърца в Комплекса за социални услуги – отбелязване на Международния ден на толерантността.

16 ноември (петък)
18:30 - 21:00 часа - публично четене на литература, свързана с миграция, която ще се състои в Къщата на Архитекта. Текстовете ще бъдат предварително обявени, а гостите ще имат възможност да се включат и да прочетат любимите си пасажи по темата. Присъстващите ще имат възможност да гледат акустичен концерт на Ража и Илияна от Dead Man’s Hat. Подготвено е и кулинарно събитие: “Опитай нещо различно“ – автентична кухня от Близкия Изток. Желаещите трябва предварително да запазят места.

22 ноември (четвъртък)
18:30 - 20:00 часа - прожекция на документалния филм „Кетермая“ (Великобритания, Ливан) – зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. На прашен хълм, заобиколен от маслинови дървета, децата на Кетермая играят далеч от ужасите на Сирия. Дните им преминават в игри и мечти, както дните на всички останали деца по света. Но животът в ливанския бежански лагер никак не е лесен. Загубата на близките, липсата на дом, прекъснатото образование, както и белезите на войната, се усещат във всеки кадър на този необичаен портрет на детската невинност.

Организаторите си запазват правото за промени в събитията, за което ще бъде обявена своевременно информация.

Дните на толерантността се организират благодарение на два проекта на Фондация "Мисия Криле", с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд - Стара Загора по проект "Нещо различно" и Български фонд за жените по проект "Сближаване".

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема