Европейската комисия предлага квотна система за разпределение на бежанците

Европейската комисия предложи 40 хиляди бежанци от Сирия и Еритрея, които вече се намират в Италия и Гърция, да бъдат разпределени на квотен принцип в други страни от Европейския съюз. Процесът трябва да продължи в следващите 2 години. Това съобщи на пресконференция в Брюксел европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейска комисия - квоти за бежанциЕвропейската комисия обяви план за действие от 10 точки, който предвижда решаване на различни аспекти от проблема. Предлагат се мерки, които да пресекат нелегалното превозване на хора с кораби и за борба с престъпните групи, занимаващи се с незаконен превоз на бежанците. Обмисля се дори и унищожаване на техните кораби. Повече от 1800 емигранти загинаха в Средиземно море от началото на 2015 г., което е 20 пъти повече от същия период през миналата година.

Планът включва и мерки, насочени към контрол на престоя на емигрантите. Това означава и вземане на пръстови отпечатъци и създаване на бази от данни за бежанците. Европа се нуждае от нови общи правила в сферата на предоставяне на убежище и за репатриране на нелегални имигранти. Така комисията мотивира и предложението за разпределяне на емигрантите в различни държави според квоти за приема им.

Очаква се по тази схема България да приеме 788 имигранти. За всеки от ЕС осигурява 6000 евро на страната, на страната, която го е приела. Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева уточни в отговор на журналистически въпрос, че за 2016 година бюджетът на Европейския съюз предвижда значително увеличение на средствата, свързани с миграцията.

10 от 28-те държави в Европейския съюз обаче се обявяват против квотния принцип за приемане на нелегални емигранти. Сред тях са Великобритания, Франция, Испания, Финландия, страни от Централна Европа и балтийските държави.

Задължителната квотна система за приемане на бежанци, които Европейската комисия предлага на държавите членки е в противоречие с интересите на Чешката република, заяви  министър-председателят Владимир Соботка. Чехия прие през миналата година 765 чужденци и им предостави статут на бежанци. Сред тях са най-вече хора от Украйна, Сирия и Куба.
Естония също обяви, че не е готова да приема бежанци от Африка.

Латвия подкрепя принципа на доброволното приемане на бежанци, но без въвеждането на задължителни квоти.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24