Европейската комисия предлага квотна система за разпределение на бежанците

Европейската комисия предложи 40 хиляди бежанци от Сирия и Еритрея, които вече се намират в Италия и Гърция, да бъдат разпределени на квотен принцип в други страни от Европейския съюз. Процесът трябва да продължи в следващите 2 години. Това съобщи на пресконференция в Брюксел европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейска комисия - квоти за бежанциЕвропейската комисия обяви план за действие от 10 точки, който предвижда решаване на различни аспекти от проблема. Предлагат се мерки, които да пресекат нелегалното превозване на хора с кораби и за борба с престъпните групи, занимаващи се с незаконен превоз на бежанците. Обмисля се дори и унищожаване на техните кораби. Повече от 1800 емигранти загинаха в Средиземно море от началото на 2015 г., което е 20 пъти повече от същия период през миналата година.

Планът включва и мерки, насочени към контрол на престоя на емигрантите. Това означава и вземане на пръстови отпечатъци и създаване на бази от данни за бежанците. Европа се нуждае от нови общи правила в сферата на предоставяне на убежище и за репатриране на нелегални имигранти. Така комисията мотивира и предложението за разпределяне на емигрантите в различни държави според квоти за приема им.

Очаква се по тази схема България да приеме 788 имигранти. За всеки от ЕС осигурява 6000 евро на страната, на страната, която го е приела. Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева уточни в отговор на журналистически въпрос, че за 2016 година бюджетът на Европейския съюз предвижда значително увеличение на средствата, свързани с миграцията.

10 от 28-те държави в Европейския съюз обаче се обявяват против квотния принцип за приемане на нелегални емигранти. Сред тях са Великобритания, Франция, Испания, Финландия, страни от Централна Европа и балтийските държави.

Задължителната квотна система за приемане на бежанци, които Европейската комисия предлага на държавите членки е в противоречие с интересите на Чешката република, заяви  министър-председателят Владимир Соботка. Чехия прие през миналата година 765 чужденци и им предостави статут на бежанци. Сред тях са най-вече хора от Украйна, Сирия и Куба.
Естония също обяви, че не е готова да приема бежанци от Африка.

Латвия подкрепя принципа на доброволното приемане на бежанци, но без въвеждането на задължителни квоти.

infoz autor www.infoz.bg

leka atletika stara zagora baner

Светът

Китай призова гражданите си да напуснат Афганистан заради зачестилите терористични нападения

* * *
Във Франция се провежда първият тур от регионалните избори (20 юни 2021). Вторият тур е насрочен за 27 юни. Право на глас имат над 47 милиона души

* * *
Ебрахим Раиси печели изборите за президент на Иран. 60-годишният Раиси е с ултраконсервативни разбирания. Той е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права. Сегашният президент Хасан Рохани и иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей поздравиха Раиси за изборната победа

* * *
Най-новият и най-голям пътнически самолет 737 MAX 10 в семейството на „Боинг“ изпълни първия си полет, отбелязвайки нов етап в рестартирането на този вид машини за средни разстояния, които 20 месеца бяха спрени от движение след две фатални катастрофи

* * *
Виртуална земя в блокчейн базирания онлайн свят Decentraland се продаде за повече от 900 хил. долара, което е рекордна покупка за платформата. Виртуалната земя е вид крипто актив. Във виртуални светове като Decentraland хората могат да показват реплики на свои колекции, да се разхождат с приятели, да посещават сгради и да присъстват на събития. Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпва като част от лудостта на пазара на NFT (Non-Fungible Tokens), която започна в началото на 2021 г.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker