Над 20 милиона деца в Европейския съюз са с наднормено тегло

Европейският парламент ще обсъди и гласува на 27 май 2015 г. обединяването на програмите на ЕС за предоставяне на мляко и на плодове и зеленчуци на децата в училище. Новата единна програма трябва да постави акцент върху изграждането на здравословните хранителни навици и да бъде по-добре финансирана, смятат членовете на ЕП от комисията по земеделие.

Проектът на мандат за водене на преговори, одобрен от комисията на 14 април, призовава страните членки да заделят между 10 и 20% от предназначените за тях средства по единната програма за образователни дейности. Тези дейности ще включват посещения на стопанства и раздаването на здравословни местни специалитети като преработени плодове и зеленчуци.

Членовете на комисията по земеделие смятат, че годишният бюджет за мляко в училищата в ЕС трябва да се увеличи с 20 милиона евро и да достигне 100 милиона евро годишно. Според евродепутатите е необходимо и по-справедливо разпределение на средствата между страните членки.

mandariniПрограмата за мляко в училищата е създадена през 1977 г. Програмата за плодове в училищата, която съдържа клауза за образование, беше въведена през 2009 г. И двете програми са създадени за насърчаване на консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, но досега те са били прилагани под различни правни и финансови правила. Всички 28 страни членки на ЕС участват в програмата за мляко в училищата, а 25 от тях - в програмата за плодове в училищата (всички с изключение на Великобритания, Финландия и Швеция).

В цяла Европа се наблюдава спад в консумацията на плодове, зеленчуци и мляко. Над 20 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло, а младежите консумират едва между 30% и 50% от препоръчителния дневен прием на плодове и зеленчуци.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Информационното бюро на ЕП в България)Най-четеното от последните дни

На подобна тема