Посланикът на Норвегия: Европа трябва да бъде пример за интеграция на бежанците

Посланикът на Норвегия в България Н.Пр. Гюру Катарина Викьор участва в официалното откриване на Международния младежки център за деца и младежи в риск. Дипломатът коментира какви мерки прилага Норвегия за справяне с миграционната вълна, както и отхвърлянето на първо четене на антикоруионния закон в парламента.

- Ваше Превъзходителство, Норвегия е сред най-предпочитаните от мигрантите дестинации. Как Вашата страна се справя с този сериозен проблем?

- Норвегия взе решение да приеме допълнително още 8000 емигранти от лагерите в Йордания и от други държави, които са в близост до Сирия. Около 2000 бежанци пристигнаха около нашите граници през последните дни. Така, че в Норвегия ще имаме допълнително около 20 000 емигранти. Искам да кажа нещо много важно за имигрантите и за всички, които идват да живеят в Норвегия - ключът към адаптирането е в образованието на децата. Ние искаме те да бъдат добри граждани на нашата държава, но за да станат такива, трябва да научат езика, да приемат нашата култура и обичаи, да спазват законите и процедурите. Това е начинът да се живее в Европа - не разделени, не в гета, не с поставяне на повече граници. Европа трябва да бъде пример за интеграция на тези хора.

- Как се приема дългото мълчание на г-н Юнкер относно тази глобална криза?

- Да, г-н Юнкер наистина запази мълчание, но това е един много труден момент в Европа. При всички случаи обаче, ние трябва да останем единни и солидарни по този въпрос. Нашата страна приема хора и от много други държави, включително и от страни членки на Европейския съюз, като България, Полша, Литва, Латвия и др. Тъй като имаме много ниско ниво на безработица - от около 4% - тези хора са добре дошли в Норвегия.

- България какви послания отправи към европейските си партньори, след като парламентът отхвърли на първо четене антикорупционния закон?

- Аз наистина стискам палци и вярвам искрено в добрата воля на премиера Бойко Борисов, защото той каза, че до 3 месеца ще внесе отново закона. Вие знаете много добре, че група посланици вече се обединихме в позицията си около това, което наричаме върховенство на закона в Европейския съюз. И ние така заедно изразяваме позициите си и искрено вярваме, че България ще направи необходимото за приемането и изпълнението на този закон. Една от мерките, които ние финансираме в България, е свързана с точно с върховенството на закона. Вече споменах, че даваме пари за подобряване на съдебната система в България, за подобряването на условията в затворите и за дейности, които са свързани с Шенгенската система.

katerina vikior stara zagora

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

31 07 21

Светът

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars отчита най-силните си шестмесечни данни в своята 94-годишна история по отношение на печалбата и продажбите. Печалба преди лихви и данъци е 13,24 млрд. крони (1,5 млрд. долара) при загуба от 989 млн. долара година по-рано. Продължава обаче недостигът на полупроводници и тойва ще се отрази негативно върху резултатите през втората половина на 2021 г.

* * *
Руската централна банка увеличи основния си лихвен процент до 6,5%, за да ограничи високата инфлация

* * *
Летните олимпийски игри ще бъдат открити с красива церемония в Токио на 23 юли 2021 г. от 14:00 часа. Олимпиадата се провежда от 23 юли до 8 август 2021 г.

* * *
Нов високоскоростен влак на магнитна възглавница беше представен в Китай с твърдение, че е най-бързият в света, развивайки скорост от 600 километра в час. Тази скорост е съпоставима на полета със самолет. Времето за пътуване от Пекин до Шанхай (над 1000 км) може да падне до 2 часа и половина. Със самолет това разстояние се изминава за 3 часа

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни