Посланикът на Норвегия: Европа трябва да бъде пример за интеграция на бежанците

Посланикът на Норвегия в България Н.Пр. Гюру Катарина Викьор участва в официалното откриване на Международния младежки център за деца и младежи в риск. Дипломатът коментира какви мерки прилага Норвегия за справяне с миграционната вълна, както и отхвърлянето на първо четене на антикоруионния закон в парламента.

- Ваше Превъзходителство, Норвегия е сред най-предпочитаните от мигрантите дестинации. Как Вашата страна се справя с този сериозен проблем?

- Норвегия взе решение да приеме допълнително още 8000 емигранти от лагерите в Йордания и от други държави, които са в близост до Сирия. Около 2000 бежанци пристигнаха около нашите граници през последните дни. Така, че в Норвегия ще имаме допълнително около 20 000 емигранти. Искам да кажа нещо много важно за имигрантите и за всички, които идват да живеят в Норвегия - ключът към адаптирането е в образованието на децата. Ние искаме те да бъдат добри граждани на нашата държава, но за да станат такива, трябва да научат езика, да приемат нашата култура и обичаи, да спазват законите и процедурите. Това е начинът да се живее в Европа - не разделени, не в гета, не с поставяне на повече граници. Европа трябва да бъде пример за интеграция на тези хора.

- Как се приема дългото мълчание на г-н Юнкер относно тази глобална криза?

- Да, г-н Юнкер наистина запази мълчание, но това е един много труден момент в Европа. При всички случаи обаче, ние трябва да останем единни и солидарни по този въпрос. Нашата страна приема хора и от много други държави, включително и от страни членки на Европейския съюз, като България, Полша, Литва, Латвия и др. Тъй като имаме много ниско ниво на безработица - от около 4% - тези хора са добре дошли в Норвегия.

- България какви послания отправи към европейските си партньори, след като парламентът отхвърли на първо четене антикорупционния закон?

- Аз наистина стискам палци и вярвам искрено в добрата воля на премиера Бойко Борисов, защото той каза, че до 3 месеца ще внесе отново закона. Вие знаете много добре, че група посланици вече се обединихме в позицията си около това, което наричаме върховенство на закона в Европейския съюз. И ние така заедно изразяваме позициите си и искрено вярваме, че България ще направи необходимото за приемането и изпълнението на този закон. Една от мерките, които ние финансираме в България, е свързана с точно с върховенството на закона. Вече споменах, че даваме пари за подобряване на съдебната система в България, за подобряването на условията в затворите и за дейности, които са свързани с Шенгенската система.

katerina vikior stara zagora

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

Най-четеното от последните дни