На 3 октомври ще бъде избран 23-ият кмет на Млада Загора

23-ият кмет на Млада Загора ще бъде избран на 3 октомври, от 19:00 часа в залата на Младежки дом - Стара Загора. От 20 до 30 септември се проведе кампанията за номиниране на млад кмет и сформиране на Младежки общински съвет избора сред ученическата общност (МОС), съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Първият в страната Младежки общински съвет доказва себе си като форма на непосредствено участие на младите хора в живота на общността, в решаването на проблеми, пряко засягащи тяхното израстване и формиране като личности.

Надпреварата за кмет на Млада Загора ще бъде оспорвана . Участниците тази година са представители на Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев”, Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер”, Средно училище „Иван Вазов” и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”.

izbor mlad kmet

„Доброволчество и партньорство, основа за младежка активност – идеи и възможности”, „ Стара Загора – градът на младите - пространства и инициативи – как и какво ще накара младите да останат или да се завърнат“ и „Накъде отиват младите хора - приоритети, проблеми и предизвикателства”, са трите теми, върху които кандидатите се подготвят. Във вечерта на избора ще бъде изтеглена една от тях.

Четиричленно жури, съставено от млади и активни хора, работещи и участващи в живота на нашия град, ще оценят кандидатите по предварително зададени критерии – оригиналност на идеите, логика и яснота в изложението, аргументираност, сценично поведение на екипа и кандидата за кмет на Млада Загора, речева култура, въздействие върху публиката, емоционална овладяност, чувство за хумор, бързина на отговора, етично поведение.

В избора участват и по трима делегирани представители на седем училища, регистрирали се за участие, независимо дали имат кандидат, които ще гласуват тайно. Кандидатите ще преминат през два кръга – представяне на темата и отговори на въпроси от журито и публиката.

Новоизбраният кмет на Млада Загора ще участва в тържествения ритуал за издигане на националното знаме на Република България на 5 октомври – Ден на Стара Загора. По традиция той ще получи символичния ключ на града.

www.infoz.bg  www.infoz.bg