Положиха гирлянд на славата в памет на защитниците на Стара Загора

Положиха гирлянд на славата в памет на защитниците на Стара Загора

С Тържествена заря-проверка и поднасяне на гирлянд на славата пред паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града започнаха тържествата, посветени на деня на Стара Загора – 5 октомври, и 140 години от възстановяването на града.

Старозагорци се събраха на площада пред Общината, за да почетат паметта на героите, паднали за свободата на България, и на първостроителите на обновена Стара Загора.

Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов прие тържествения строй и поздрави войните по повод Деня на Стара Загора.
Сред официалните гасти бяха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, народни представители, зам.-областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев, зам.-кметовете на Община Стара Загора Янчо Калоянов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Емил Христов

„Пети октомври е свещена дата в историята на града ни, защото тя винаги ще ни напомня за огромната любов и вярата на нашите предци, решили от хаоса на пепелищата да възродят за нов живот своето родно място. В този ден хвала и почит на тях, положили началото на опожарена Стара Загора! Вече 140 години поколение след поколение влагат любов и воля, мисъл и труд, за да бъдат достойни за тази слава. Нека да служим вярно, всеотдайно, безкористно и честно, със сърце и душа на тази стара Стара Загора“ - каза в словото си Емил Христов.

С падане на колене граждани и военни почетоха паметта на героите паднали за свободата на Стара Загора и на България. Огнени илюминации озариха небето над Стара Загора в чест на празника.

zaria

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: