ретро автомобил

Над 140 автомобила ще участват в Ретро парада в Стара Загора

Предстоящото емблематично събитие „Ретро парад Стара Загора“ събира за 16-и път на класиките в моторните превозни средства. По повод празника на града – 5 октомври, в парк „Артилерийски“, ще бъдат показани над 140 символа на различни автомобилни епохи. Като един от най-впечатляващите е произведен през 1910 година.

baev chahova

Очакват се и чуждестранни гости. Подробности около събитието дадоха днес ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова, председателят на Инициативния организационен комитет за отбелязване на годишнината Ганчо Баев и председателят на Старозагорския клуб „Ретро“ Тончо Желязков.

„Тази година организаторът - Старозагорски автомобилен клуб „Ретро“, чества и 25 години от своето създаване. По този повод изданието на парада ще е не само с нова локация, но и нова концепция за провеждане, международно жури, музикално-развлекателна програма и много изненади за участниците и гостите. Имаме и ново лого за клуба, както и тематични и изпълнени със символика и детайли плакати. Ще има тристепенно награждаване за участници и победители “ - обяви Баев.

По време на срещата с медиите стана ясно, че моторните превозни средства ще бъдат разположени от 10:00 до 12:30 часа. За участие се допускат всички моторни превозни средства, които отговарят на предварителните критерии. „Те трябва да са не на по-малко от 30 години, да бъдат в оригинално техническо състояние, както и да не се използват за ежедневна употреба от собствениците им – ограничение за марки и брой няма“ - уточни още Баев.

Наградите са изцяло в духа на 25-ата годишнина на старозагорския клуб. Всеки участник ще получи специална книга, събрала историята му, както и юбилеен плакет. За първи път и публиката ще има възможност да излъчи свой фаворит с гласуване на място от 10:00 до 14:00 часа.
На пресконференцията днес беше показана Купата на кмета, изработена от орех, круша, череша и чемшир. Общо специалните призове са 7, като всеки един от тях е произведение на изкуството. Връчването на наградите ще се състои в 15:30 часа.

Събитието е с подкрепата на Община Стара Загора и е част от проявите по повод Празника на града.

kupi

hot rod stara zagora

hot rod stara zagora 01

Снимките на колата са от предишно издание на парада на ретро автомобили в Стара Загора. Този автомобил е типичният американски Хот Род. Хот Род е течението, което се заражда в Америка. След края на Втората световна война младежите са искали красиви, бързи и мощни автомобили, но дотогава такива не е имало. Ползвали са старото купе, старото шаси, монтирали са мощни двигатели, големи гуми и са давали газ по улиците - разказа тогава собственикът му Гено Иванов.

www.infoz.bg  www.infoz.bg