Стефан Вълдобрев отново на сцената в родния си град с хитовия мюзикъл „Евита”

Стефан Вълдобрев отново на сцената в родния си град с хитовия мюзикъл „Евита”

След триумфа на турнето „По-полека симфони”, актьорът и певец Стефан Вълдобрев отново ще бъда на сцената на Операта в Стара Загора с мюзикъла на Опера Пловдив – „Евита”. Бродуейската легенда на Андрю Лойд Уебър с безсмъртния хит Don't cry for me Argentina и наградената с Оскар песен You must love me от филма с Мадона, ще гостува на 11 октомври от 19:00 часа.

Диригент на „Евита” е американският възпитаник Константин Добройков, който познава спецификата на жанра от Бродуей и с голям успех подготви заглавията „Човекът от Ла Манча”, „Исус Христос Суперзвезда”, „Коса” и „Мария от Буенос Айрес”.

Стефан Вълдобрев прие предизвикателството да изпълни една от главните роли в мюзикъла - тази на Че, пресъздадена на големия екран от Антонио Бандерас. В мюзикъла героят му Че се явява основен критик, но и вътрешен глас на Ева Перон и въпреки че мнозина правят асоциации с образа на Че Гевара, то в исторически план Първата дама на Аржентина и революционерът не са се познавали. За ролята на Евита е поканена талантливата изпълнителка Юлия Йорданова, която е трупала опит в САЩ. Вокалните партии на президента Перон изпълнява Атанас Сребрев.

Режисьорът Нина Найденова дълго изучава историческите факти за Ева Перон - превърнала се в мит за Аржентина, еднакво силно обичана и силно мразена. За постановката на Опера Пловдив Аржентинското правителство съдейства да се използват автентични фотоси и кадри от живота на Ева Перон - нейните срещи с работници, пламенните ѝ речи от терасата на Президентството (или Розовата къща), пилеенето на пари, пътуванията до Европа, процесиите за нейното погребение… Документалните материали умело са вплетени в сценографията чрез мултимедията на Никола Налбантов.

Художникът на костюмите Николина Костова - Богданова внимателно изучава гардероба на Ева Перон. Нейната цел е чрез облеклото да пресъздаде на сцената метафора за кратката, противоречива и динамична история на Ева Дуарте от Лас Тодос, която пристига в големия град на 15-годишна възраст с една овехтяла рокличка, на 26 години се издига до Първа дама, която се облича с Диор и малко по-късно, преди да умре на 33 години, изнася последните си речи пред многохилядна тълпа от бедняци, облечена с кожено палто от визон.

Мюзикълът на Андрю Лойд Уебър е съставен само от музикални номера без говор между тях.

Мюзикълът „Евита” се играе над 40 години на Уест Енд Лондон и Бродуей САЩ и е преведен на над 14 езика. С това той се нарежда сред най-известните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър в световен мащаб, заедно с „Исус Христос Суперзвезда”, „Фантомът на операта” и „Котките”. Получил е три награди „Тони” - най-престижното отличие за мюзикъл в САЩ.

muzikal evita 01

muzikal evita 02

muzikal evita 03

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Alexander Богдан Thompson)

covid velikden

Светът

Основателят и собственик на Twitter Джак Дорси съобщи, че дарява 1 милиард долара, за да участва в борбата с пандемията от коронавируса. Той обясни, че сумата представлява 28% от състоянието му. За да я осигури, той продава акции на друга своя компания - Square, специализирана в електронни плащания

* * *
Животът може да се нормализира само когато се осигури ваксина срещу новия коронавирус за всички, заяви съоснователят на „Майкрософт“ и филантроп Бил Гейтс. Очаква се ваксина срещу вируса да има не по-рано през 2021 г. Фондация „Гейтс“, която финансира предимно здравни програми, вече отпусна 105 милиона долара за борба с коронавируса. Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че най-голямата заплаха за света би била пандемия заради непознат вирус

На подобна тема