Уникален ретро автомобил представиха на парад в Стара Загора

В центъра на Стара Загора на 1 октомври 2016 г. се проведе 10-ият парад на ретро автомобилите, в който участваха над 100 машини, произведени преди десетилетия. Традиционното шоу е посветено на Празника на Стара Загора - 5 октомври.

"Имаме уникални автомобили днес на площада в Стара Загора. Тези, които идват на собствен ход са от 30-те - 40-те години на миналия век" - съобщи Гено Иванов - зам.-председател на Ретро клуб - Стара Загора.

За първи път беше показан уникален автомобил. Оригиналът е Студибейкър, произведен през 1938 година в Америка, но заради лошото му състояние е обновен изцяло от неговия собственик Гено Иванов.

"Закупихме го през 2009 година, беше в много окаяно състояние. Започнахме реставрацията през 2010 г. Отне ни 6 години да го направим в това състояние. Този автомобил е типичният американски Хот Род. Хот Род е течението, което се заражда в Америка. След края на Втората световна война младежите са искали красиви, бързи и мощни автомобили, но дотогава такива не е имало. Ползвали са старото купе, старото шаси, монтирали са мощни двигатели, големи гуми и са давали газ по улиците" - обясни с усмивка Гено Иванов.

hot rod stara zagora

hot rod stara zagora 01

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24