Стара Загора чества своя празник на 5 октомври

Стара Загора чества своя празник на 5 октомври

Стара Загора отбелязва своя празник на 5 октомври. На тази дата през 1879 г. губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди символично полага основния камък за възстановяването на опожарена Стара Загора. В 10:00 часа ще започне ритуалът с вдигане на националния флаг пред сградата на общинската администрация.

Преди това, в 9:00 часа, ще бъде отслужена тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър“. Заради реконструкцията на централния площад и пешеходната зона в Стара Загора тази година тържествата ще се състоят пред сградата на Общината и в парк „Пети октомври“.

В 10:10 часа официалните лица ще поднесат венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юли 1877 г.“ и пред символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври“.

Тържественият ритуал по връчване на символичния ключ на града на кмета на Млада Загора ще се състои в парк „Пети октомври“ от 10:30 часа. На същото място в 11:30 часа програмата ще продължи със спектакъл „Фолклор от безкрая“ на възпитаници на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ - Котел.

www.infoz.bg