Тържествено отбелязваме 5 октомври - Деня на Стара Загора

Тържествено отбелязваме 5 октомври - Деня на Стара Загора

Община Стара Загора подготви богата програма за отбелязване на 5 октомври - Празника на града. Кулминацията на честванията в сряда започва в 9:00 часа с Тържествена сесия на Общинския съвет. В зала "Петко Рачов Славейков" ще бъдат връчени званията "Почетен гражданин на Стара Загора".

praznik stara zagoraТехни носители за 2016 г. са легендата и безспорен голмайстор за всички времена на футболен клуб "Берое" Петко Петков и Кънчо Матев - първият и най-дългогодишен директор на Езиковата гимназия "Ромен Ролан" (1966 - 1993 г.). На заседанието ще присъства временно назначеният на длъжността Старозагорски митрополит Антоний. Поканени са всички почетни граждани, номинираните за званието, ръководители на институции в града и граждански организации. По същото време в Катедралния храм "Св. Димитър" ще бъде отслужена тържествена Света литургия.

Венци и цветя ще бъдат положени на символичния камък за възстановяването на опожарена Стара Загора в 10:00 часа в парк "Пети октомври". Тържественият ритуал за издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 10:15 часа на площада пред сградата на Общината. Празничното шествие по бул. "Цар Симеон Велики" ще тръгне в 10:30 часа.

Хорът на Държавна опера - Стара Загора ще изнесе концерт в 11:30 часа на централния площад. В 17:30 часа на същото място започва празнично веселие със старозагорски клубове за народни танци и детски фолклорни формации.

В 18:00 часа в Изложбена зала "Байер" ще бъде открит традиционният "Есенен салон" - годишна изложба на старозагорските художници.

Празничната вечер на 5 октомври ще завърши с концерт на световноизвестния кларнетист и почетен гражданин на Стара Загора Иво Папазов и неговия оркестър. Той започва в 19:00 часа на площада пред Общината и ще завърши с празнични илюминации.

За 20-и пореден път Стара Загора има свой Млад кмет. Новият градоначалник на Млада Загора Иван Желев ще получи от кмета Живко Тодоров символичния ключ на града на на 5 октомври и за един ден ще "управлява" Стара Загора.

Тържествено отбелязваме 5 октомври - Деня на Стара Загора

Венета Асенова | www.infoz.bg