тържествена сесия - Общински съвет Стара Загора

Кметът на Стара Загора с орден на Старозагорската митрополия

Днес в Стара Загора Негово светейшество Неофит откри конференция под наслов: „180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев“. Българският патриарх е в града заедно с делегация от представители на Светия синод, Вселенската патриаршия, свещеници от Московската и Румънската патриаршия.

IMG 8113Поводът за посещението е Празника 5 октомври и годишнината от рождението на първия старозагорски владика Методий.

В словото си Негово светейшество Неофит очерта историческата роля на дядо Методий като го нарече „заслужил архипастир на светата ни църква и обичан от целия ни православен народ старозагорски митрополит“. По оценката му, неговото дело е „епохално не само за старозагорската епархия, но и за цялата ни света църква, отдавна оценила и признала значителната роля на митрополит Методий“.

Преди това в присъствието на Негово Светейшество беше проведена тържествена сесия на Общинския съвет, на която от името на Старозагорския епархийски съвет той връчи на кмета на Стара Загора Живко Тодоров орден „Св. апостол Карп“ – Първа степен, учреден от Старозагорската митрополия.

„Вие направихте заедно с Общинския съвет много народополезни дела за нашата прекрасна Стара Загора – престолния град на старозагорска епархия, и се потрудихте да бъде още по-обаятелна, перлата на слънчева и равна Тракия, както обичаше да казва Блаженопочившият старозагорски митрополит Панкратий. С вашите дела помагате и на духовния възход на Стара Загора“, подчерта в словото си старозагорският митрополит Киприан.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе удостоен с Особен знак за заслуги от Общинския съвет Стара Загора като баща обединител на българския народ, с пожелание да носи мир и вяра за всички. Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан беше удостоен с Благодарствен плакет за заслуги от името на кмета и Община Стара Загора.Отличията връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Тази година общинските съветници не избраха почетен гражданин на Стара Загора от предложените имена на общественика д-р Иван Аяров и прославения състезател и треньор, създател на школа в борбата Иван Иванов.

Със заповед на кмета Живко Тодоров с Почетен знак на Община Стара Загора за съществен и значим принос за развитие на общината и заслуги към нейните граждани по повод 5 октомври и 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев бяха удостоени:

  • Христо Танев – художник, автор на герба и знамето на Стара Загора
  • Д-р Иван Аяров – общественик, председател на сдружение „М.М.Кусев - 1996“ и на НЧ „Св.Кл.Охридски“, по чиято инициатива посмъртно дядо Методи е удостоен с голямата читалищна награда „Св. Климент Охридски“
  • Комисар Стоян Колев – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – за отговорността и грижите за опазване на създадения през 1895 г. от митрополит Методий Кусев емблематичен за града ни лесопарк Аязмото – паметник на парковото и градинско изкуство от национално значение, уникален резерват на редки дървесни видове
  • Иван Иванов – легендарен състезател по борба с богата и респектираща спортна биография, носител на първия световен златен медал за България, първият, допринесъл за утвърждаването на Стара Загора като уникална спортна школа – дала на България четирима световни шампиони по борба, прославили страната и града.

В конференцията, която започна в 10:00 часа са включени доклади на д-р Николай Атанасов, който замени починалия в началото на седмицата проф. Иван Тютюнджиев, Галинтин Караславов, проф. Петко Петков и д-р Румяна Лечева. Доклад изнесоха и близки на блаженопочившия Старозагорски митрополит Методий Кусев, след което беше излъчен документален филм за делото и живота му, реализиран от екипа на Телевизия СКАТ.

В залата присъстваха председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител Гергана Микова, народните представители Радостин Танев и Донка Симеонова, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Янчо Калоянов, общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, общински съветници и представители на духовенството, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Следобед Негово светейшество Неофит ще посети храм „Св. Троица“ в Стара Загора, където ще присъства на освещаването на ремонтираната сграда на неделното училище към храма. В 16:30 часа ще бъдат поднесени венци пред паметника на митрополит Методий Кусев, разположен в подножието на парк „Аязмото". Възкресно-празничната вечерня в катедралния храм „Св. Николай“ започва в 18:00 часа.

IMG 8168

IMG 81731

IMG 8181

IMG 8198

IMG 8232

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема