Безплатни изследвания за хепатит Б и С

Безплатни изследвания за хепатит В и С се провеждат в Стара Загора

Безплатни изследвания за хепатит В и C се провеждат до 15:30 часа на 8 октомври в Стара Загора, до паметника „Свети Георги Победоносец“ в парк „Александър Стамболийски“. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”. Тя се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“.

Провежда се под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Инициативата в Стара Загора се провежда под личния патронаж на народния представител Кръстина Таскова. „Подкрепям кампанията „Скъсай с хепатита”, защото само ако има максимална информираност и всички институции работим активно и заедно, можем „да скъсаме с хепатита“. Всички трябва да сме ангажирани с идеята да реализираме плана на Световната здравна организация до 2030 г. да сложим край на този коварен вирус. Това ще стане чрез усилия и действия за адекватна превенция и скрининг на заболяването, за изследване на повече хора. Този хепатит е лечим!” – каза тя.

Още преди да бъде даден официален старт, през мобилния кабинет преминаха десетки старозагорци. Резултатите от пробите излизат веднага.

Кампанията беше открита от представители на организаторите, областния управител на Стара Загора Гергана Микова, директора на Регионална здравна инспекция д-р Златина Нанева, изпълнителния директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” проф. д-р Йовчо Йовчев, ректора на Тракийски университет проф. д-р Иван Въшин и др. Те

Припомняме, че до 16 ноември в Стара Загора се правят безплатни изследвания за хепатит С. Градът е единственият в България, в който се провежда международния проект SPHERE-C. Той се осъществи от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), от Института „Роберт Кох“, обществен институт по здравеопазване в Германия, в партньорството на Регионална здравна инспекция - Стара Загора и на Общината.

Около 2000 души са поканени от Община Стара Загора да се изследват безплатно. Изследванията се извършват в Регионална здравна инспекция – Стара Загора. Пациенти, чийто резултат от изследването за хепатит С е положителен, могат да бъдат успешно излекувани. Лекарствата се покриват на 100% от националната здравноосигурителна каса.

Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което може да протече в лека форма за няколко седмици или в сериозна, хронична форма, която атакува черния дроб. Заболяването се развива след инфектиране с вируса на хепатит С (HCV), който се разпространява главно чрез контакт с кръвта на вече заразени с вируса.

izsledvane hepatit stara zagora 08

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

 

>Безплатни изследвания за хепатит В и C

>Безплатни изследвания за хепатит

>Безплатни изследвания за хепатит В и C - болест

>Безплатни изследвания за хепатит В и C - лечение

>Безплатни изследвания за хепатит В и C - тест

Теми:

На подобна тема