Стартира програма за ограничаване на риска от разпространение на ХИВ

Регионална здравна инспекция - Стара Загора (РЗИ) започва изпълнение на превантивни дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България за периода 2017 - 2020 г.

Среща в РЗИТе са възложени от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров за изпълнение от директора на здравната инспекция в Стара Загора д-р Златина Нанева. По този повод на 14 август се проведе първата работна среща на ръководството на РЗИ с представители на Областна администрация, Община Стара Загора, ОДМВР - Стара Загора, на Сдружение "Самаряни" и Сдружение "Свят без граници", които са партньори при изпълнението на дейностите.

Предстои да бъдат определени теренни работници от двете неправителствени организации, които са обучени по програмата на Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Те ще консултират и изследват хора, които използват наркотици интравенозно, както и мъже, правещи секс с представители на същия пол. Стратегическата цел е да се ограничи рискът от разпространение на ХИВ и сексуално предавани инфекции.

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в РЗИ - Стара Загора работи активно по програмата на ООН "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". През периода 2014 - 2016 г. са консултирани и изследвани 9635 души. 66,21% от тях са жени, 33,76% - мъже. 132 лица са заявили, че са употребявали венозни наркотици, 118 лица са казали, че са имали хомосексуален контакт с мъже, 20 се определят като проституиращи, 30 - като клиент на проституиращ, 3272 лица са посочили, че са осъществили сексуален контакт без презерватив.

Броят на ХИВ-позитивните за предходните 3 години, установени в специализирания кабинет в РЗИ - Стара Загора, е 13 души, случаите на сифилис са 64.

www.infoz.bg

На подобна тема