Празникът на Стара Загора ще бъде отбелязан с шествие и тържествена заря

Общината организира тържествено честване на Деня на Стара Загора – 5 октомври. На тази дата се навършват 140 години от възстановяването на опожарения град. Отбелязването на празника ще започне на 4 октомври, от 19:00 часа, на централния площад, с тържествена заря - проверка и поднасяне гирлянд на славата.

На 5 октомври, от 8:00 часа, в Катедралния храм „Св. Николай“, ще бъде отслужена Божествена света литургия. В 9:00 часа в парк „Пети октомври“ признателните потомци ще отдадат почит на загиналите за свободата и радетелите за възстановяването на опожарения ни град по време на Руско-турската война. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора - 19 юлий 1877 г.“ и на символичния камък за възстановяването на Стара Загора. От 9:30 часа в зала „П. Р. Славейков“ ще се проведе Тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат обявени новите носители на званието Почетен гражданин на Стара Загора. В 10:00 часа на обновения площад пред Общината започва ритуал за издигане на Националното знаме на Република България. По традиция настоящият кмет ще предаде символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора.

Старозагорският митрополит Киприан и свещеници ще отслужат празничен водосвет и молитва за Стара Загора.

От площада в 10:30 часа ще тръгне празничното шествие по бул. „Цар Симеон Велики“, в което ще се включат представителни групи от старозагорските детски градини и училища. Децата ще се превъплътят в приказни герои, а всяко училище ще представи по атрактивен начин специалностите, по които се обучават възпитаниците му. В шествието ще се включат мажоретките и духовите оркестри.

Традиционна годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон” ще бъде открита в 18:00 часа в зала „Байер“.

Парад на ретро автомобили ще има в парк „Артилерийски“ от 10:00 до 16:00 часа.

Предвидени са и много спортни прояви, посветени на 5 октомври. В празничния ден ще се проведат турнири по спортна стрелба, футбол за деца, тенис на маса, тенис на корт за купата на кмета, по конен спорт, както и турнир по стрелба с лък „Загорски стрели“. От 20:00 часа започва гала вечер по ММА и К -1 „Гранд Файт Арена 3“ в Спортна зала „Стара Загора“.

5 oktomvri plakat 2019

5 oktomvri sport

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

Най-четеното от последните дни