Двама са почетните граждани на Стара Загора за 2016 г.

Легендата на футболен клуб "Берое" Петко Петков и Кънчо Матев - първият директор на Езиковата гимназия "Ромен Ролан" са почетните граждани на Стара Загора за 2016 г. Това решиха при тайно гласуване общинските съветници на заседание на 29 септември.

Кънчо МатевЕзиковата гимназия "Ромен Ролан" е създадена през 1966 г., като Френска езикова гимназия. Неин първи директор е Кънчо Матев, който ръководи елитното училище до 1993 г.

Легендата Петко Петков е първият български футболист, играл в западноевропейски отбор - "Аустрия" (Виена). Преди това австрийският гранд е наказан от централния нападател на "Берое" с 5 гола в мач за Купата на УЕФА, завършил 7:0 в Стара Загора и отстранен с общ резултат 10:1. Петко Петков е абсолютен голмайстор на "Берое" със 144 отбелязани попадения в "А" група, двукратен голмайстор в елитната група на България през 1974 и 1976 г.

Клаудио Джентиле и Петко ПетковЗа носител на отличието в Общинския съвет на Стара Загора постъпиха пет предложения, но според Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора, местният парламент реши за 2016 г. да бъдат присъдени две отличия.

Постъпили предложения:

  • от Инициативен комитет за удостояване на акад. Александър Георгиев Петров
  • от СНЦ „Футболен клуб Берое 1916 – ветерани“ за удостояване на з.м.с. Петко Димитров Петков
  • от Инициативен комитет за удостояване на Кънчо Николов Матев;
  • от Инициативен комитет за удостояване на проф. д-р Христо Николов Чучков
  • от директора на Драматичен театър „Гео Милев“ –Стара Загора за удостояване на Нино Ценов Луканов.

Венета Асенова | www.infoz.bg