Ще се прави нов Подробен устройствен план на "Бедечка"

Ще бъде направена промяна в Общия устройствен плана на Стара Загора и ще бъде изработен нов Подробен устройствен план в частта "Бедечка". Предложението, внесено от кмета Живко Тодоров, беше прието при гласуване на заседание на Общинския съвет от 43-ма съветници, шестима се въздържаха.

"Казусът "Бедечка" е доста тежък за Стара Загора. След като преди шест месеца започнаха да постъпват сигнали за юридически пороци, беше направен обстоен анализ, който показа, че редица решения, взети назад във времето, са незаконосъобразни. Ние като администрация не можем да си затваряме очите" - каза кметът преди началото на дебата по внесеното от него предложение. Той уточни, че ще се търсят варианти за обезвъзмездяване на собствениците на имоти, намиращи се в парк "Бедечка".

Росица Джамбазова - представител на десетките собствениците на имоти, които имат възстановени терени, които се намират в близост до река Бедечка - представи тяхната позиция по време на заседанието на Общинския съвет. Собствениците са против това да се прави промяна на направения преди 4 години Подробен устройствен план. Те са категорични, че ще започнат да завеждат дела срещу Община Стара Загора, което щяло да я обрече на фалит. Собствениците на имотите имат и съдебни решения за правата си върху имотите, които са в регулацията на града.

"Разбирам негодуванието на собствениците на имоти, но паркът не е мястото, в което ще се строи" - категоричен е кметът Живко Тодоров.

Общинският съветник от "БСП лява България" Валентина Бонева заяви, че подкрепя идеята "Бедечка" да бъде парк, но писка информация какво ще последва и колко ще струва промяната на Общината след приемането на предложението за нов Подробен устройствен план.

hristov todorov ivanov"Взети са редица решения във времето, които са незоконосъобразни и с приемането на предложението ще бъде отстранена тази несправедливост" - отговори ѝ Живко Тодоров. Той допълни, че и при сегашното състояние Общината трябва да инвестира десетки милиони левове, за да създаде улици, осветление, канализация и друга инфраструктура в квартала, който съществува сега на това място спроред актуалния Общ устройствен плана на Стара Загора.

В зала "Петко Славейков" присъстваха и представители на сдружението "Запазете Бедечка", които с бурни аплодисменти посрещнаха решението на Общинския съвет за изработването на нов Подробен устройствен план.

Предложението на кмета беше предшествано от силен обществен натиск паркът да бъде запазен. Остро негодувание предизвикаха и случаите на незаконна сеч в зелените площи.

Както www.infoz.bg съобщи, през автуст около 15 многодишни орехови дървета в района на река Бедечка са били незаконно отсечени от жител на Стара Загора. Нарушението е констатирано при рутинна проверка на инспектори от общинското звено „Контрол екология и чистота“.

Те са съставили и акт за установяване на административно нарушение. Предвидената за провинението глоба е в размер на 4500 лева.

Старозагорецът е син на притежателката на имота, в който са се намирали орехови дървета, е установила проверката. С бензинов трион са отрязани около 15 дървета на различна възраст от два вида: обикновен и див орех от вида Айлант, уточняват от пресцентъра на Община Стара Загора.

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема