Стара Загора празнува!

8-хилядолетна Стара Загора чества на 5 октомври своя празник. С военен ритуал бяха издигнати националният флаг, знамената на града и на Европейския съюз. "Няма как да не се възхищаваме на от онези, които ден по ден 136 години са дали частица от себе си, за да бъде Стара Загора такъв, какъвто е днес - модерен, европейски.

Днес празнуваме сбъднати мечти и въжделения, но мечтите продължават. Стара Загора трябва да стане още по-красив град" - каза в приветствието си временно изпълняващият длъжността кмет Йордан Николов.

Доника Желязкова получава символичния ключТой връчи символичния ключ на града за един ден на 19-ия кмет на Млада Загора Доника Желязкова. Почетния знак на Стара Загора получиха Снежана Дескова и Пенка Павлова - за заслуги в областта на културата и изкуството. Новият почетен гражданин на Стара Загора е Петра Мечева - председател на тракийско дружество "Одринска епопея".

Националният химн беше изпълнен акапелно от гост-солиста Александър Крунев.

Над небето на Стара Загора полетяха многоцветни балони и 1500 гълъба. По централния булевард "Цар Симеон Велики" премина празнично шествие, в което се включиха ръководствата на общинската и на областната администрация, академичната общност на Тракийски университет, студенти, ученици, преподаватели и представители на всички културни институти в града.

Цветя бяха поднесени на символичния камък за възстановяването на Стара Загора. Той е положен преди 136 години от генерал-губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди. С него започва възкръсването на града от пепелищата след като е опожарен до основи по време на Руско-турската война.

{responsivegallery}10-2015/5-10-2015{/responsivegallery}

infoz autor  Венета Асенова | www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24